4.42

Na smak kawy ma wpływ bardzo wiele czynników, ale wydaje się, że najważniejszym z nich jest właśnie kraj pochodzenia. Ale jak rozpoznać kawę z Kenii i czym różni się ona od tej z Meksyku? Te różnice mogą się wydawać subtelne, lecz wysmakowany kawosz powinien od razu rozpoznać odmienny aromat takiej kawy. Dziś zabieramy Was w kawową podróż w odległe zakątki świata, żebyście mogli świadomie podejmować wybory czy wolicie kawę z Gwatemali o karmelowo-pikantnym posmaku, czy też owocowo-kwiecistą kawę z Etiopii.

Spis treści

  1. Gwatemala
  2. Meksyk
  3. Jamajka
  4. Brazylia
  5. Kolumbia
  6. Etiopia
  7. Kenia
  8. Podsumowanie

1. Gwatemala

W Gwatemali kawa uprawiana jest głównie w trzej rejonach – Antigua, Coban i Heuhyetanago. Charakteryzują się one nierównym krajobrazem i glebami wulkanicznymi. Ów wulkaniczny teren bardzo mocno wpływa na smak kawy stamtąd pochodzącej. Jeśli więc jesteście fanami korzennego aromatu, z nutą karmelu, ale o nieco pikantnym posmaku, to idealna dla Was kawa będzie pochodziła z Gwatemali. Arabica San Juan Antigua była niegdyś uważana za najlepszą kawę świata i wyróżnia się charakterystycznym dymnym posmakiem.

2. Meksyk

Meksyk słynie z uprawy ciekawej kawy Maragogype zwanej również Elephant (słoniowata). Ta zabawna nazwa nawiązuje do wielkości ziaren, które nieraz potrafią mieć nawet 2 cm długości (czyli są trzykrotnie większe od innych odmian). Jest to stosunkowo droga kawa, ale jej niezwykły koniakowy i orzechowy posmak jest wart swojej ceny. Kawa uznawana za najlepszą gatunkowo nosi nazwę primo Lavado.

3. Jamajka

Smak kawy jamajskiej jest niepowtarzalny ze względu na świetne warunki geologiczne i klimatyczne tam panujące. Kawa Blue Mountain jest uznawana za najdroższą na świecie, dlatego że jest jest ona uprawiana na paśmie górskim ciągnącym się wzdłuż całej wyspy, którego maksymalne wzniesienie wynosi 2100 m n. p. m. Panuje tam mglisty i chłodny klimat, który charakteryzuje się dużymi opadami i żyzną glebą. Smak kawy Blue Mountain jest wyjątkowo słodki i dojrzale zrównoważony, o lekko wyczuwalnym słodkim aromacie. Zdecydowanie odróżnia się od wszystkim innych kaw świata. Filiżanka takiej kawy może kosztować nawet koło 50zł.

4. Brazylia

Brazylia jest często uznawana za imperium kawowe, ponieważ jest największym producentem kawy na świecie. Znajdują się tam ogromne plantacje, do których prowadzenia trzeba setek ludzi. Jednakże żaden z gatunków kaw stamtąd pochodzących nie należy do czołówki pod względem smaku. Producenci skupiają się raczej na kawie taniej, co oznacza, że jej smak jest przeciętny. Najlepszą z nich jest Arabica Brazylia South of Minas, która ma delikatny smak, pozbawiony goryczki i kwaskowości, idealnie nadaje się dla osób, które preferują niezbyt mocne kawy. Inną odmianą jest Arabica Santos – aromatyczna i orzeźwiająca, ale też lekko gorzkawa.

5. Kolumbia

Kawa w Kolumbii jest uprawiana na dużych i nowoczesnych plantacjach, a panujący tam klimat sprawia, że zbiory kawy są możliwe niemal przez cały rok ze względu na nasłonecznienie stoków i temperaturę powietrza. Jedwabisty aromat kolumbijskiej kawy związany jest też z niespotykanym nigdzie indziej zapachem tamtejszego powietrza. Columbia Supremo wyróżnia się intensywnym, dojrzałym smakiem a także delikatną kwaskowością z orzechowym akcentem. Columbia Excelso to zaś lekko kwaskowaty smak i bogaty aromat. Columbia Extra jest uznawana za jedną z najlepszych kaw pochodzących z tego regionu.

6. Etiopia

Warto również wyróżnić Etiopię, ze względu na naturalne zróżnicowanie tego rejonu, na którym rośnie tysiące kawowców, pozwalających na różnorodność aromatów. Metoda uprawiania kawy pozostała tam niezmienna od tysiącleci, a owoce kawowca mogą być zbierane z dziko rosnących krzewów. Kawa Sidamo posiada owocowo-kwiecisty aromat, o delikatnej kwaskowości. Harrara wyróżnia się intensywnym smakiem o jagodowym odcieniu. Arabica Mocha jest zaliczana do najbardziej czekoladowych kaw świata, dlatego świetnie nadaje się do przyrządzania klasycznej mokki.

7. Kenia

Idealny równikowo-monsunowy klimat sprawia, że kenijska kawa ma silny, wyrazisty smak, przypominający nieco smak wina. Jedną z najbardziej uznawanych kaw jest Kenia AA, która ma świetne właściwości orzeźwiające i pobudzające. Symbol AA oznacza wielkość, kształt i gęstość ziarna. Dlaczego rozmiar ziaren ma znaczenie? Im większe ziarno tym więcej aromatu i smaku. Kawa z Kenii ma silny owocowy aromat i wyróżnia się idealną równowagę między kwaskowością a mocą.

8. Podsumowanie

Wybór kaw i ich producentów jest ogromny, więc chcąc dokonać zakupu konkretnej kawy, powinniśmy sugerować się przede wszystkim naszymi upodobaniami smakowymi. Nie każdy przecież przepada za kawą o smaku winnym, czy czekoladowym, dlatego najlepiej jest zgłębić kawową wiedzę o pochodzeniu ziaren i stać się w ekspertem w tym temacie.  

sklep kawa.pl


4.42

Najpopularniejszy komentarz