Cupping, czyli degustacja kawy
Dzisiaj zapraszamy Was na profesjonalną degustację kawy, którą możecie urządzić we własnym domu. Wystarczy niezbędny do tego asortyment oraz różne gatunki kawy, których chcecie spróbować. Do tzw. cuppingu, bo właśnie tak profesjonaliści mówią o kosztowaniu kawy, warto zaopatrzyć się w sample kawowe, czyli próbki różnych ziaren. Ten proces jest nie tylko dobrą zabawą, ale przede wszystkim pozwoli Wam na wyrobienie sobie zdania na temat konkretnej kawy i na wybranie Waszej ulubionej mieszanki.
1. Cupping -przygotowania
Najlepiej jest przeprowadzać cupping rano, czyli koło godziny 10 albo po południu, czyli około 16, bo właśnie w tym czasie jesteśmy najbardziej wyczuleni na smak i zapach. Jeśli chodzi o przygotowanie się do samego cuppingu, to zalecamy dzień wcześniej unikać pikantnych potraw, a także odstawić na bok perfumy. Jeśli już wybierzemy pomieszczenie (np. kuchnia), w którym będzie się odbywać degustacja, to należy je dokładnie wywietrzyć i wyczyścić, by żaden mocny zapach nie unosił się w powietrzu.
Gdy już to zrobimy, to musimy przygotować odpowiedni sprzęt, czyli naczynia o ten samej pojemności i kształcie (najlepszy będzie zestaw identycznych filiżanek), specjalne łyżki przeznaczone do cuppingu (jeśli takich nie mamy to możemy je zastąpić zwykłymi), czajnik do zagotowania wody, a także inny czajnik (np. z porcelany), do którego przelejemy wodę, młynek (kawa musi być zmielona grubo) oraz wagę i stoper.
Jeśli chcemy by nasz cupping był profesjonalny, to możemy także wydrukować specjalny formularz do określania profilu kawy, a także przygotować kartkę na dodatkowe notatki. Ponadto musimy zagotować filtrowaną wodę o odpowiednim stopniu twardości (czyli od 17 do 75 mg/L), pH (6,5 do 7,5), która nie będzie miała żadnych obcych smaków ani zapachów.
Kawa - Najlepszym wyborem będą kawy świeżo palone. Przy ocenach kaw z segmentu specialty wykorzystuje się kawy palone nie wcześniej niż 8 h i nie później niż 24 h przed degustacją. Jeśli przeprowadzasz cupping w domu, możesz spokojnie próbować kaw wypalonych do 2 miesięcy wstecz.
Woda - czysta, klarowna - najlepiej przefiltrowana w dzbanku, gdyż minerały zawarte w wodzie mogą wpłynąć negatywnie na ocenę smaku kawy. Optymalną temperaturą do zaparzenia kawy jest przedział od 90°C do 96°C.
Ważnymi akcesoriami mogą okazać się jeszcze termometr, waga, stoper, woda do płukania łyżek i do płukania kubków smakowych, a także kubek do wypluwania degustowanej kawy. Pamiętaj, aby przed cuppingiem nie spożywać produktów o intensywnym smaku.
2. Proces cuppingu
Na początku zapoznajemy się z suchym aromatem kawy, czyli oceniamy jakość i wygląd samego ziarna (patrzymy na jego kolor, jakość prażenia, wielkość, a także ewentualne wady). Następnie mielimy kawę i zalewamy wodą, starając się, by wszystkie przygotowane przez nas kawy parzyły się dokładnie tyle samo czasu, czyli 4 minuty. Po upływie tego czasu zauważymy, że grubo mielona kawa zacznie unosić się na powierzchni, tworząc kożuch. Jest to moment, w którym należy „przełamać” ów kożuch za pomocą łyżeczki. Właśnie wtedy aromat płynący z kawy jest najbardziej intensywny. Później zdejmujemy cały kożuch z każdej kawy, żeby drobinki kawy nie przeszkadzały nam w późniejszej degustacji.
Kolejny etap to nic innego jak samo próbowanie kawy. Zanim to zrobimy musimy chwilkę odczekać, by napar miał odpowiednią temperaturę. Kosztując kawę należy siorbać (przy tej okazji nie jest to uznawana za niekulturalne, ale raczej konieczne!), bo to sprawi, że napar będzie rozprowadzony po całej jamie ustnej. W trakcie degustacji szukamy skojarzeń ze znanymi nam smakami, czyli np. owocami, czekoladą czy też orzechami. Warto sobie te wszystkie skojarzenia notować na kartce. Jeśli organizujecie cupping razem ze znajomymi, to później będziecie mogli sobie te zapiski porównać.
Degustacja kawy początkowo może nam się wydawać procesem skomplikowanym, jednak jest ona niezbędna w momencie, gdy chcemy dokładnie określić cechy konkretnej mieszanki ziaren kawy. Jest to świetna zabawa zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów. Dodatkowo będziecie mogli sobie wyrobić własną opinię o kawie, którą z pewnością będziecie mogli się podzielić w gronie znajomych czy rodziny. Obecnie również dużo firm prowadzi tzw. cupping otwarty, do którego możemy się śmiało dołączyć i kosztować kawy razem z prawdziwymi znawcami tego fachu.