Najdroższe kawy na świecie
Ich aromat pobudza zmysły i dodaje energii. Najdroższe kawy świata to gwarancja najwyższej jakości ziaren, z których powstaje napój o niesamowitych walorach smakowych. Prawdziwa uczta dla konesera, ale także doskonałe doznanie dla laika. Jednak czy zawsze smak jest najważniejszy?
1. Lider jest tylko jeden?
Przyjęło się, że najdroższą, a co za tym idzie najbardziej ekskluzywną kawą jest Kopi Luwak. Za jedną filiżankę tego napoju musimy zapłacić od 40 do nawet 100 $. Skąd taka cena? W tym przypadku chodzi o nietypową produkcję kawy. Kopi Luwak jest tworzona w Indonezji, gdzie malutkie ssaki o nazwie luwak zjadają najlepszej jakości owoce kawowca, trawiąc jedynie ich miąższ. Reszta ziaren jest wydalana, po czym są one wybierane z odchodów, czyszczone, suszone oraz palone. Efekt? Kawa o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku karmelu oraz czekolady.
W niektórych rankingach najdroższych kaw świata miejsce lidera zajmuje Black Ivory Coffee. Jej twórca, Blake Dinkin, nie ukrywał, że inspirował się sposobem produkcji Kopi Luwak. Tym razem ziarna kawowca wybierane są z odchodów słoni. Produkowana w Tajlandii kawa to niezły wydatek dla kawoszy. Filiżanka Black Ivory Coffee kosztuje „jedynie” 50 $. W zamian otrzymujemy napój o niezwykłym aromacie i smaku.
Z kolei biorąc pod uwagę cenę za funt (ok. 453 gram) kawy, który uzyskano podczas sprzedaży na aukcji internetowej, to wygrana należy się Hacienda La Esmeralda. W 2013 roku zapłacono za nią aż 350, 25 $! Dlatego też właśnie ta marka często zajmuje miejsce lidera w rankingu najdroższych kaw świata, pokonując tym samym Kopi Luwak oraz Black Ivory Coffee. Co ciekawe, kawa ta jest sprzedawana tylko raz w roku, właśnie za pośrednictwem aukcji internetowych. Z kolei filiżanka tego napoju będzie nas kosztować ok. 35 $.
2. Najdroższe kawy na świecie
Jakie inne kawy przyprawiają o zawrót głowy swoim smakiem oraz ceną? W kwocie do ok. 30 $ możemy delektować się wieloma ekskluzywnymi napojami, których produkcja opiera się na tradycyjnych metodach. Warto wspomnieć o St. Helena, która urzeka swoim kwiatowo-cytrusowym aromatem, Finca El Injerto uprawianej na rodzinnej plantacji oraz Fazenda Santa Ines o smaku jagód i karmelu. Luksusowym produktem jest także uprawiana na Jamajce Blue Mountain, zachwycająca bardzo łagodnym smakiem.
3. Podsumowanie
Każdy z nas ma swój ulubiony gatunek kawy, po który sięga. Można przyjąć, że im wyższa jej cena, tym lepsza jakość ziaren. Bardzo często jednak płacimy nie za walory smakowe napoju, lecz za oryginalny sposób jego produkcji lub transport z odległych rejonów. Produkcja cenionej przez wielu Kopi Luwak to ok. 500 kg rocznie. W teorii, bowiem w praktyce należy doliczyć do tej liczby ilość ziaren wydalonych przez zwierzęta w warunkach hodowlanych. Chyba nie trzeba dodawać, że stres i uboga dieta zwierząt ma wpływ na smak kawy.
Na szczęście w gronie najdroższych kaw znalazły się też te, które powstają przy użyciu naturalnych metod, czerpiąc to, co najlepsze z natury. Starannie wyselekcjonowane ziarna trafiają do naszych filiżanek, aby cieszyć nas swoim smakiem i aromatem.