Ranking kaw ziarnistych - jaką wybrać? (2019)

Ranking kaw ziarnistych - maj 2019

Często pytacie nas - jakie są najlepsze kawy ziarniste? Jak je wybrać i co wpływa na jakość ziaren kawy? Na smak kawy, lądującej w Waszym kubku wpływa nie tylko palarnia, z której zamawiacie ziarna. Eksperci są zgodni co do tego, że na jakość kawy wpływa w równych proporcjach jej pochodzenie, sposób wypalenia i przygotowanie. A to tylko cechy dotyczące samej kawy…

Specjaliści, z którymi rozmawiamy, mówią że woda, zastosowana do przygotowania kawy jest równie istotna jak ziarna. Gdy wysyłamy naszym klientom kawę ziarnistą, często zdarza się, że reakcje są skrajnie różne - pH, mikroskładniki… wszystkie te elementy wpływają nie tylko na wodę, ale też na kawę, która jest z niej przygotowana.

Ale - do rzeczy - jaką kawę ziarnistą wybrać? Jeśli szukasz krótkiej odpowiedzi, spróbuj trzech poniższych kaw. Niektórzy wolą afrykańskie, bogate w kwiatowe aromaty kawy, inni mocno karmelowe południowo-amerykańskie kawy. Wszystkie trzy pochodzą z topowych europejskich palarni (Gardelli to uznana, włoska marka którą można parzyć przy pomocy różnych narzędzi, Frukt to zbierająca świetne recenzje nowa palarnia z Finlandii, specjalizująca się w małych, sezonowych rzutach kawy).

GARDELLI SPECIALTY COFFEES - ETHIOPIA CHIRIKU

Kawa Ethiopia Chiriku będzie idealnym wyborem dla osób, które preferują owocowe nuty w kawie. Ziarna 100% arabiki, średnio palone sprawdzą się doskonale zarówno do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripperze, Chemexie, Aeropressie, French Pressie, jak i do espresso. 

FRUKT COFFEE ROASTERS - GUATEMALA - HUNAPU DUEÑAS

Kawa Guatemala - Hunapu Dueñas będzie idealnym wyborem dla miłośników kawy o delikatnych karmelowo-owocowych nutach w kawie. 

Ziarna arabiki o jasnym stopniu palenia sprawdzą się doskonale do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripie, Chemexie, AeroPressie, French Pressie, oraz w innych alternatywnych metodach parzenia

AUDUN COFFEE - ETIOPIA BOJI

Kawa jednorodna Etiopia Boji będzie idealnym wyborem dla osób, które preferują delikatne, owocowo-kwiatowe nuty oraz wysoką kwasowość i lekką teksturę. Ziarna arabiki, jasno wypalone sprawdzą się doskonale do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripperze, Chemexie, Aeropressie, French Pressie oraz innych alternatywnych metodach.

Szukasz dłuższej odpowiedzi? Zapraszamy do porównania poniżej.

Jak region, z którego jest kawa, wpływa na smak?

Poniżej znajdziesz kilka przykładowych aromatów, jakie znajdziesz w kawach z danego regionu:

Afryka

  • Kenya - grejpfrut, czarna porzeczka, przyprawy
  • Etiopia - owoce leśne, cytrusy, kakao
  • Burundi - wanilia, czekolada

Ameryka Południowa

  • Kolumbia - zbalansowana, średnie body, lekko słodkawa
  • Gwatemala - intensywniejszy niż w przypadku kolumbii aromat, przyprawy, kwiatowa
  • Kostaryka - cytrusy, orzechy

Azja

  • Java - Mocne body, ostry i cięższy smak
  • Sumatra - Pełna i gęsta, przydymiona z akcentem czekoladowym
  • India - Niska kwasowość, przyprawy, intensywne body

Z jakich krajów pochodzi kawa ziarnista?

Brazylia zdecydowanie przewodzi w produkcji kawy. Co ciekawe, na drugim miejscu jest Wietnam - państwo, gdzie kawa jest niesamowicie popularna, ale… w Europie kawę z Wietnamu traktuje się raczej jako ciekawostkę. 

Ranking

Państwo

Produkcja (Tony)

1

Brazil

2,592,000

2

Vietnam

1,650,000

3

Colombia

810,000

4

Indonesia

660,000

5

Ethiopia

384,000

6

Honduras

348,000

7

India

348,000

8

Uganda

288,000

9

Mexico

234,000

10

Guatemala

204,000

11

Peru

192,000

12

Nicaragua

132,000

13

China(2013/14 est.)[2]

116,820

14

Ivory Coast

108,000

15

Costa Rica

89,520

16

Kenya

49,980

17

Papua New Guinea

48,000

18

Tanzania

48,000

19

El Salvador

45,720

20

Ecuador

42,000

21

Cameroon

34,200

22

Laos

31,200

23

Madagascar

31,200

24

Gabon

30,000

25

Thailand

30,000

26

Venezuela

30,000

27

Dominican Republic

24,000

28

Haiti

21,000

29

Democratic Republic of the Congo

20,100

30

Rwanda

15,000

31

Burundi

12,000

32

Philippines

12,000

33

Togo

12,000

34

Guinea

9,600

35

Yemen

7,200

36

Cuba

6,000

37

Panama

6,000

38

Bolivia

5,400

39

Timor Leste

4,800

40

Central African Republic

3,900

41

Nigeria

2,400

42

Ghana

2,220

43

Sierra Leone

2,160

44

Angola

2,100

45

Jamaica

1,260

46

Paraguay

1,200

47

Malawi

960

48

Trinidad and Tobago

720

49

Zimbabwe

600

50

Liberia

360

Kawy z jakiego regionu spróbować na początek?

Szczególnie parząc metodami przelewowymi (Chemex, Dripper) polecamy sięgnąć po kawy, pochodzące z Afryki - kawy pochodzące z Kenii, Etiopii czy Burundi charakteryzują się wielowarstwowym, rozwijającym się aromatem - podobnie jak wino mają kilka “smaków” które pozwalają je odkrywać. Wiele z nich ma też ciekawe, słodko-kwiatowe zapachy, co pozwala rozkoszować się kawą nawet przed skosztowaniem pierwszego kubka. 

Kawa Ethiopia Chiriku będzie idealnym wyborem dla osób, które preferują owocowe nuty w kawie.

Kawa Burundi Gitwe będzie idealnym wyborem dla miłośników kawy o soczystych, owocowych nutach w kawie. 

 

Jak można stworzyć ranking kaw ziarnistych?

SCA (Specialty Coffee Association) stworzyło ranking (Którego wynik mierzony jest od 0 do 100), pozwalający na ocenę, jak blisko “ideału” są dane zielone ziarna. Niektóre palarnie podają wynik swoich ziaren na opakowaniach: 

Czy wynik wpływa bezpośrednio na smak kawy? Prawdę mówiąc… nie. To bardzo ważny wskaźnik tego, jak wysokiej jakości są ziarna, ale pomiędzy farmą a Twoim kubkiem, jak zauważyliśmy na początku z kawą dzieje się wiele różnych rzeczy. Stworzenie rankingu kawy tylko na podstawie jakości zielonych ziaren niekoniecznie znalazłoby odzwierciedlenie w smaku. 

Ranking (czy quality score) oparty o wskaźniki SCA to dobry start, ale zielona kawa trafia z farmy do palarni. To, jak jest przechowywana i czy jest umiejętnie wypalona, wpływa w gigantyczny sposób na efekt, który widzi końcowy użytkownik.

Ranking palarni kawy

Jeśli stworzenie rankingu kawy nie jest takie proste, może warto stworzyć ranking palarni kawy? Przygotowaliśmy dla Was listę 10 bardzo szanowanych palarni w Europie, z których kawy warto spróbować:

  1. Johan & Nystrom
  2. Solberg & Hansen
  3. Drop Coffee
  4. Square Mile Coffee Roasters
  5. Gardelli
  6. Frukt Coffee Roasters
  7. Man & The Machine
  8. Origo Roasters
  9. The Barn
  10. Populus Coffee

Czy to znaczy, że najlepsza kawa ziarnista pochodzi z tych palarni? Są one gwarancją jakości, ale istnieje wiele więcej świetnych palarni, o których warto wiedzieć.

Ranking roasterów kawy

A może zamiast tworzenia rankingu ziaren, czy rankingu palarni kawy należy stworzyć ranking osób, które ją wypalają? Co roku odbywają się mistrzostwa świata roasterów, w których biorą udział prowadzący najlepsze palarnie w Europie. Za każdym logo stoją w końcu ludzie, którzy wypalają ziarna, trafiające do Twojej paczki. Poniżej znajdują się uczestnicy World Coffee Roasting Chapionship - to jedne z najbardziej prestiżowych zawodów, na które trafiają najlepsi roasterzy kawy z całego świata.

http://www.worldcoffeeroasting.org/portfolio_category/2018-competitors/