4,51

Na świecie istnieje mnóstwo kombinacji napojów kawowych, ale często nie wiemy co dokładnie pijemy. Dlatego postanowiliśmy umieścić w jednym miejscu te najpopularniejsze rodzaje, a także wiele innych ciekawych rzeczy. Zapraszamy do lektury!

I. Rodzaje napojów kawowych

  • Americano –czarna kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku.

  • Caffe Au lait – gorąca kawa jest przelewana do gorącego dzbanka, w drugim dzbanku znajduje się mleko. Następnie do filiżanek równocześnie przelewamy kawę z mlekiem.

  • Caffe Borgia - kawa wymieszana z gorącą czekoladą, udekorowana bitą śmietaną oraz startą skórką pomarańczową.

  • Caffe Brulot – mocny kawowy napój, który jest przyrządzany z przypalonych ziaren kawy, jego dodatki to koniak oraz korzenne przyprawy.

  • Caffe Corretto – czarna kawa z likierem, podawana w niewielkich szklankach.

  • Caffe Frappe – napój na bazie kawy, przyrządza się go z mocnego naparu z dodatkiem mleka, lodu, a także opcjonalnie lodów i syropów.

  • Caffe Freddo – zimna czarna kawa z dodatkiem lodu oraz mleka.

  • Caffe latte – napój przyrządzany w połowie z kawy, w połowie zaś z ciepłego mleka, podobne do Latte macchiato.

  • Cappuccino – napój przygotowany na bazie pojedynczego espresso oraz jednej trzeciej gotowanego mleka i jednej trzeciej mleka spienionego.

  • Cafe Shakerato – kawa mieszana w shakerze z mlekiem oraz lodem.

  • Espresso – najpopularniejszy rodzaj kawy, zazwyczaj jest bazą do sporządzenia innych napoi kawowych. Jedna porcja ma objętość około 50 ml.

  • Espresso dopio – podwójne espresso.

  • Espresso Ristretto – rodzaj podwójnie skoncentrowane, a co za tym idzie podwójnie mocnego espresso.

  • Kawa po turecku - jest ciemna i ma mocny, głęboki smak, który zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonym ziarnom. Aby ją zaparzyć trzeba posiadać umiejętności baristyczne.

  • Latte macchiato – napój sporządzony z gorącego mleka oraz z espresso, które jest delikatnie wlewane do mleka.  Powinno mieć trzy warstwy: na samym dole mleko, pośrodku espresso, a na samej górze pianka.

  • Mocha – espresso podawane z mlekiem oraz płynną czekoladą. Nie zawiera piany.

  • Romano– espresso podane ze skórką cytryny.

  • Schlagobers – kawa podawana z bitą śmietaną.

 

II. Charakterystyka smaku kawy z danego kraju 

  • Brazylisjka

Średnio głęboki smak, umiarkowanie kwaskowa, lekko ziernista

 

  • Kolumbijska

Głęboki smak, bogaty aromat, lekko winna

 

  • Kostaryka Tarrazu

Aromatyczna, o mocny smaku, wyrazista

 

  • Etiopia Harrar

Nietypowa, bardzo aromatyczna winna, dziko rosnąca

 

  • Gwatemala Antigua

Mocna kwaśna, pikantna, o smaku dymu, bardzo aromatyczna

 

  • Indyjska Mysore

Aromatyczna, lekka w smaku, lekko kwaskowa, łagodna, unikatowa

 

  • Jamajka Blue Mountain

Aromatyczna, lekka w smaku, łagodna, lekko winna, bardzo unikatowa

 

  • Jawajska

Głęboki i bogaty smak, kwaskowa, o lekkim smaku dymu, pikantna

 

  • Kenia AA

Głęboki i suchy smak, winny posmak, kwaskowa

 

  • Kona

Średnio głęboki smak, lekko winna, słodkawa, aromatyczna, o orzechowym posmaku

 

  • Meksykańska

Aromatyczna, o średnio głębokim smaku, lekko kwaskowa

 

  • Sumatrzańska

Sucha o mocnym smaku, bardzo lekka kwaskowość, delikatna, o bogatym aromacie

 

  • Tanzania Peaberry

Cierpka, winna, kwaskowa, o średnio głębokim smaku i bogatym aromacie

 

  • Jemeńska Mokka

Wyraźny posmak czekolady, winna i kwaskowa, cierpka, dziko rosnąca

 

Źródło: “Kawa. 100 przepisów” Mary Ward

III. Najbardziej popularne określenia naparu kawowego

  • Kwasowość (ang. acidity) - przyjemny posmak w kawie, nie ma nic wspólnego z kwaśnym smakiem, który można wyczuć pijąc kawę gorszego sortu.
  • Posmak (ang. aftertaste) – wrażenie smakowe występujące po przełknięciu świeżo zaparzonej kawy, może być przyjemny, jak i nieprzyjemny
  • Cierpki  – twardy, szorstki, gryzący zapach i smak, czasami określany jako “jadowity”.
  • Bukiet  – suma zapachów, smaków i posmaków wynikających z wymieszania różnych kaw.
  • Ziemisty -porównywalny do brudnego, zaśmieconego.
  • Węglowy -aromatyczny posmak występujący w mocno prażonej kawie, przypominający węgiel drzewny.
  • Miękka – brak jakiegokolwiek odczucia ostrości na języku.
  • Martwa - określenie kawy pozbawionej smaku i zapachu
  • Zwietrzała – nazwa używana do określenia kawy bez zapachu, smaku i posmaku.
  • Mulistybrudny  – nieciekawy posmak powstający po poruszeniu fusów z kawy złego gatunku.
  • Stęchły  – smak powstający często w wyniku złego przechowywania, niedostatecznego wysuszenia zielonego ziarna i w rezultacie “starzenia się” przechowywanej kawy.
  • Trawiasty – zapach/smak niektórych kaw przypominających zapach świeżo skoszonej zielonej trawy.
  • Obojętny -  charakterystyczny smak pożądany w dobrej mieszance. Nazwa stosowana do określenia braku jakichkolwiek mocnych i drażniących smaków.
  • Szorstka – charakteryzuje się ostrym, słonawym smakiem odczuwalnym na języku jako pieczenie.
  • Kwaśna (ang. sour) – nazwa związana z nadmierną kwasowością, często wyczuwalne podczas picia złej jakości kawy
  • Pikantnakorzenna – smak i zapach przypominające przyprawy korzenne.
  • Słodka – wolna od wszelkiej cierpkości
  • Wodnista – napar przyrządzony ze zbyt małej ilości kawy lub zaparzany wodą źle przegotowaną.

IV. Najczęściej używane nazwy i określenia związane z kawą

  • AA – oznacza kawowe ziarna wielkości większej niż przeciętna. Im więcej literek A tym większe ziarna
  • American Roast – kawa prażona w stylu północnoamerykańskim w temperaturze około 210C na jasno-czekoladowy kolor.
  • Antiqua– nazwa jednej z najlepszych kaw z gatunku arabica pochodzących z Gwatemali.
  • Arabica – gatunek kawy, Arabica stanowi około 70-80%  światowego rynku i jest uznawana za gatunek szlachetniejszy od robusty
  • Blend – mieszanka dwóch lub więcej gatunków lub odmian kawy
  • Bogota – nazwa kawy pochodzącej z Kolumbii.
  • Brazilian– kawa uprawiana w Brazylii, tania, przygotowana metodą “suchą”. Współcześnie produkowana specjalnie do przygotowanych wielu amerykańskich handlowych mieszanek.
  • Brown roast - kawa prażona na brązowo.
  • City roast - kawa średniej mocy uprażona według północnoamerykańskiej normy na kolor czekoladowy.
  • Dark roast– kawa uprażona bardzo mocno na ciemnobrązowy kolor według normy północnoamerykańskiej.
  • Ethiopian– odmiany kawy arabica, uprawianej na plantacjach położonych na prowincji Harrar w Etiopii.
  • Excelso– określenie najwyższego stopnia jakości kaw kolumbijskich.
  • Inka – odmiana kawy arabica, uprawiana w Peru.
  • Instant coffee –kawa rozpuszczalna, otrzymywania metodą szybkiego odparowania koncentratu świeżo zaparzonej kawy.
  • Kenya– ogólna nazwa kaw pochodzących z Kenii. Najlepsza kawa kenijska oznakowana jest symbolem AA.
  • Light roast– bardzo słabo prażona kawa według normy północnoamerykańskiej.
  • Medium roast – kawa prażona na kolor brązowy według normy północnoamerykańskiej.
  • Mild – określenie wysokiej klasy jakości kawy Arabica.
  • Robusta– gatunek kawy, stanowi 20-29% światowego rynku kawy. Robusta jest gorszej jakości, ale bardziej odporna na szkodniki i choroby niż Arabica
  • Tarrazu– jedna z najlepszych i najlepiej znana odmiana kawy arabica, uprawiana w Kostaryce.

 sklep kawa.pl


4,51