Dlaczego we Włoszech mówimy Caffe Latte a nie Latte?
Najbardziej znana i lubiana kawa, składająca się z dwóch najważniejszych składników - mleka (latte) i kawy oczywiście.
Zauważona okiem prawdziwego kawosza zarysowana wyraźnie linia pomiędzy pianką, kawą a gorącym mlekiem, da stuprocentową pewność, że jest to właśnie słynne włoskie caffè latte. Zapytacie, skąd wzięła się nazwa tak popularnej i pysznej kawy? Już wyjaśniam!
Caffellatte
Caffellatte, bo tak brzmi prawdziwa nazwa (również caffè latte bądź caffè e latte), czyli napój wykonany na bazie kawy, w którym w oryginale znajduje się caffè moka (poza Włochami jest to espresso) oraz mleko. Włosi delektują się nią zarówno w domu jak i w pracy. Nazwa powstała ze zlepku dwóch prostych słów, dzięki, którym każdy z nas, kto ją wymawia może poczuć się jak mieszkaniec Italii.
Caffellatte zostało zapożyczone do kultur innych państw pod zmienioną nazwą, tak jak np:
- we Francji: café au lait
- w Hiszpanii: café con leche
- w Portugalii: café com leite.
W krajach Europejskich oraz w słynnych kawowych sieciówkach możemy spotkać również caffè latte z dodatkiem smakowych syropów, wtedy kawa podzielona jest na 4 warstwy. Tak więc na koniec zapytacie pewnie, dlaczego w tytule występuje stwierdzenie 'Caffellatte a nie Latte?'
Odpowiedź jest banalnie prosta. Prosząc włoskiego kelnera o tzw. w Polsce „latte”, nie bądźmy źli i zdziwieni, gdy otrzymamy samo mleko (z włoskiego latte). Zapamiętajcie regułę, dzięki której na pewno dostaniecie zamówioną przez siebie kawę i cieszcie się smakiem pysznej caffè latte w kawiarni. Spróbujcie też sami w domu, dobrze spienić mleko i zaparzyć aromatyczne espresso. Połączcie pięknie te dwa składniki i stwórzcie cudną i przepyszną kawę.
Smacznego!