Kilka słów o Coffee Circle - niezwykłej niemieckiej palarni
"Szlachetna. Dobra. Cofee Circle oznacza kawę szlachetną i dobrą.
Szlachetną, bo działamy w interesie wszystkich stron zainteresowanych tematem kawy. Dobrą, bo smak naszej kawy z pewnością Cię zachwyci.
Oferujemy świeżo paloną kawę pochodzącą z naturalnych upraw i sprawdzonych źródeł. Co roku udajemy się do Etiopii, gdzie wybieramy najlepsze gatunki kawy, dzięki czemu znamy ich realną wartość i możemy zagwarantować naszym klientom najlepsze ceny i najwyższą jakość. Ponadto wraz z plantatorami kawy, realizujemy projekty w zakresie kształcenia, zdrowia i uprawy kawy, które wspierasz i Ty decydując się na skorzystanie z naszej oferty.
Coffee Circle"
Tę właśnie informację możemy znaleźć na odwrocie każdej kawy z Coffee Circle. Wprawdzie po niemiecku, ale my dokonaliśmy przekładu ich słów na język polski (dziękujemy naszej tłumaczce Oli!), abyśmy wszyscy mogli lepiej zrozumieć, dlaczego ta kawa jest tak wyjątkowa.
Przedstawiamy Wam zespół Coffee Circle - ludzi, których połączyła nie tylko pasja do kawy, ale także chęć pomocy innym:
- Myślimy przedsiębiorczo, działamy społecznie
- Coffee Circle zostało utworzone w Berlinie w 2010 roku. Od tego czasu w działalność zaangażowało się 20 osób i zrealizowano ponad 4.000 zamówień.
- Coffee Circle oferuje kawę etiopską najwyższej jakości pochodzącą od bezpośrednich sprzedawców i sprzedawaną zgodnie z ideą uczciwego handlu. Celem Coffee Circle od zawsze był nie tylko sukces ekonomiczny, ale również działania o wymiarze społecznym.
HANDEL BEZPOŚREDNI
Zespół Coffee Circle co roku wyjeżdża do Etiopii, gdzie odwiedza plantatorów kawy zrzeszonych w kooperatywach i wybiera najlepsze gatunki kawy ze żniw w danym roku. Osobiste kontakty z plantatorami zaowocowały wiedzą o aktualnych warunkach ich życia. Dzięki systemowi sprzedaży bezpośredniej Coffee Circle może zaoferować plantatorom lepsze ceny i w ten sposób przyczynić się do polepszenia standardu ich życia.
KAŻDA FILIŻANKA KAWY TO POMOC DLA ETIOPII
Kawa z Coffee Circle działa podwójnie! Coffee Circle działa w interesie wszystkich osób zaangażowanych w proces tworzenia kawy - od jego początku aż do chwili, gdy można rozkoszować się filiżanką tego aromatycznego napoju.
Po pierwsze:
- Kawa Coffee Circle powstaje z myślą o klientach. Ma zachwycać smakiem. Co więcej, pochodzi z naturalnych upraw, jest świeżo palona i nadaje się do zaparzania przy pomocy wszystkich dostępnych metod parzenia kawy.
Po drugie:
- Kawa Coffee Circle działa dla dobra Etiopii. Coffe Circle przekazuje 1 € z każdego sprzedanego kilograma kawy na projekty, które mają na celu poprawę jakości życia mieszkańców Etiopii.
100% BIO
Ziarna kawy wzrastają w Etiopii w warunkach optymalnych dla ich rozwoju - pochodzą z upraw biologicznych prowadzonych tradycyjnie w lasach, gdzie rośliny zrywane są ręcznie. Dokładnie wyselekcjonowane ziarna kawy wypala się następnie w Berlinie - tylko w 2015 roku wypalono ok. 90 ton kawy.
TRADYCYJNE PALARKI BĘBNOWE
Ziarna kawy palone są zawsze w małych ilościach w tradycyjny sposób, tj. w bębnie przez około 15-18 minut w temperaturze 205-225 °C. Ten sposób palenia jest długi w porównaniu do procesu wypalania kawy na skalę przemysłową. To właśnie dzięki temu najlepsza kawa ziarnista traci dość agresywny kwasowy posmak, staje się delikatniejsza i łagodna dla żołądka, a właściwe nuty smakowe mają czas, aby rozwinąć się w pełnej krasie.
Dla porównania - w przypadku kaw przemysłowych ziarna są wypalane „szokowo” przez 3-4 minuty w temperaturze do 700 °C. Przy takim sposobie wypalania nie ma szans, aby zostały usunięte ciężkostrawne nuty owocowe obecne w zielonych ziarnach kawy, a to właśnie one mogą powodować duży dyskomfort na żołądku niejednego smakosza kawy.
Coffee Circle przyczynia się do rozwiązania najpoważniejszego problemu w regionie upraw kawy - 44 mln Etiopczyków jest pozbawionych dostępu do czystej wody. Codziennie umierają tam dzieci chorujące na zatrucia zanieczyszczoną woda, których można było uniknąć. Celem Coffee Circle stało się zapewnienie Etiopczykom czystej wody dla poprawy jakości ich życia.
Od 2010 roku Coffe Circle z sukcesem zrealizowało już 11 projektów z zakresu kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Obecnie finansuje zaopatrzenie w wodę pitną dla 45.000 ludzi w Etiopii.
JAKOŚĆ ZAMIAST NAJNIŻSZYCH CEN
Często model handlu reprezentowany przez Coffee Circle jest mylony z ideą fairtrade.
Certyfikaty fairtrade są nadawane wyłącznie na podstawie stwierdzenia, że dane uprawy prowadzone są zgodnie z zasadami fairtrade (czyli „sprawiedliwego handlu”, co oznacza sprawiedliwe warunki handlowe dla producentów z krajów rozwijających się), bez względu na jakość oraz walory smakowe ziaren kawy. Coffee Circle idzie o krok dalej. Stawia swoim plantatorom najwyższe wymagania odnośnie jakości kawy, dzięki czemu plantatorzy z czasem mogą uzyskać wyższe ceny za swoje plony - nie tylko od Coffee Circle, ale także od innych kontrahentów.
Coffee Circle inwestuje bezpośrednio w projekty mające na celu poprawę warunków życia plantatorów kawy i lokalnych społeczności, co istotne - datki od klientów są przeznaczane w całości na realizację samego projektu a nie finansowanie administracji, czy koszty podróży!
Jak sami podkreślają w Coffee Circle - “Kawa to nasza miłość. Robimy wszystko, aby obudzić u naszych klientów pasję do kawy.” Nas już przekonali. Kawa z niemieckiej palarni Coffee Circle nie tylko zachwyca smakiem. Każda wypita filiżanka to pomoc dla Etiopii - pijemy pyszną kawę i z każdym łykiem pomagamy. Może warto zapłacić za kawę trochę więcej aby w zamian otrzymać nie tylko jakość i pyszny smak, ale także świadomość, że właśnie pomagamy?
A robiąc zakupy w naszym sklepie, zwróć uwagę, że kawa z Coffee Circle pakowana jest w większe opakowania - 350 g, a nie, jak w przypadku innych palarni - 200-250 g. My wypróbowaliśmy wszystkie rodzaje kaw Coffee Circle. Mamy swoje ulubione, ale nie będziemy ich zdradzać. Niedługo zapewne opiszemy nasze wrażenia w recenzji kaw z niemieckiej palarni.