Dripster - innowacyjny zaparzacz

Niedawno mieliśmy przyjemność przetestować dosyć ciekawe urządzenie służące do przygotowania kawy. Jednak zanim wyjaśnimy jak dokładnie działa i jak można przygotować w nim kawę, opowiemy nieco o cold brew.

Cold brew to nic innego jak kawa przygotowywana na zimno w dosyć nietypowy sposób - w tej technice zimna woda powoli skapuje na świeżo zmieloną kawę, kropla po kropli. Aby otrzymać kawę macerowaną warto użyć dedykowanego zaparzacza, który zagwarantuje nam otrzymanie aromatycznego, pozbawiony goryczy, a także kwasowości napoju - mowa tutaj o Dripsterze.


Jest to bardzo proste w obsłudze urządzenie, wykonane ze szkła i plastiku, które znajduje coraz większe grono zwolenników, szczególnie w sezonie letnim. Dripster dzięki nowoczesnemu designowi idealnie wpasuje się nie tylko do domów, ale także do biur, a za sprawą kompaktowych rozmiarów można go zabierać nawet w dalekie podróże.


Smak cold brew będzie różnił się w zależności od rodzaju kawy, jej świeżości, czy też stopnia palenia oraz zmielenia ziaren. Należy pamiętać, że najlepszy rezultat osiągniemy wtedy, gdy kawa będzie wysokiej jakości, jasno lub średnio palona oraz świeżo zmielona (pamiętaj - gruboziarniście!)


Przepis na cold brew w Dripsterze



    1. Wypełnij filtr zmieloną kawą (10 g kawy na 100 ml wody)

    1. Umieść pojemnik na wodę na filtrze i wlej do niego zimną wodę. Opcjonalnie możesz wypełnić zbiornik lodem, aby dłużej utrzymać niską temperaturę. Do górnego zbiornika możesz nalać maksymalnie 500 ml płynu.

    1. Kolejnym etapem jest dostosowanie zaworu tak, aby krople wody spadały raz na 0,5-2 sekundy. Zaparzenie kawy zajmie nam wtedy nam od 1,5 h do 4 h. Im wolnej krople będą spadać, tym mocniejsze będzie cold brew. Początkowo regulacja zaworu może sprawiać małe trudności, jednak wystarczy nieco wprawy i nie będzie to już dłużej problemem.

    1. W momencie kiedy pojemnik z wodą się opróżni można wypić przygotowany napój kawowy.

  1. Cold brew można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni.

 

Cold brew jest zazwyczaj podawane z lodem. Oprócz oczywistego dodatku w postaci mleka, można pokusić się o nieco bardziej finezyjne kombinacje. Aby kawa uzyskała kokosowy smak, możesz dodać do niej mleka kokosowego lub wody kokosowej. Tak naprawdę nie ma ograniczenia co do dodatków, każdy powinien spróbować jak najwięcej kombinacji, aby otrzymać swój ulubiony napój.

Dla nas jest to idealny napój nie tylko na gorące, letnie dni, ale również na jesienne poranki - można mieć pewność, że taki napój nas pobudzi! Warto pamiętać, że kawa z Dripstera zawiera więcej kofeiny niż tradycyjna kawa, ponieważ ziarna kawy procesie “parzenia” na zimno mają dłuższy kontakt z wodą. Zatem kawa na zimno może wyglądać dosyć niepozornie, ale ona ma naprawdę kopa!

Każdy fan zimnych, kawowych napojów powinien zainwestować w takie urządzenie jak Dripster. My już mamy i nie zawahamy się go użyć, gdy najdzie nas ochota na mocne orzeźwienie i ochłodzenie.