Unikatowy ekspres przelewowy Marco Ottomatic Coffee Maker - recenzja baristy
Marco Beverage Systems Ltd jest wiodącym producentem dystrybutorów gorącej wody, warników i najwyższej klasy ekspresów przelewowych do kawy.
Wszystkie ich produkty, projektowane i tworzone w Irlandii, charakteryzują się zastosowaniem innowacyjnych, prostych i praktycznych rozwiązań. Dzisiaj Marco wychodzi z hoteli, restauracji i kawiarni, i kieruje się prosto do Twojego domu.
Marco Ottomatic Coffee Maker to automatyczny ekspres przelewowy zaprojektowany z myślą o parzeniu kawy w Chemexie. Urządzenie jest minimalistyczne i nie posiada zbędnych dodatków. Składa się z pojemnika na wodę, podgrzewanej podstawki i prysznica.
Okrągła wylewka idealnie sprawdza się w parzeniu metodami przelewowymi - prysznic zapewnia równą dystrybucję wody i stopniowe, pulsacyjne zalewanie, co przekłada się na odpowiednią ekstrakcję. Dzięki niej wyciągniemy z kawy wszystkie najlepsze smaki i aromaty. Zbiornik na wodę posiada opisową skalę, która odpowiada pojemności Chemexa.
Ottomatic posiada jeden przycisk odpowiedzialny za uruchomienie procesu parzenia. Możemy wybrać opcję z podgrzewaną podstawką, jeśli robimy kawę na ciepło, bądź bez, jeśli mamy ochotę napić się kawy na lodzie.
Sprawdzony przepis na kawę z Ottomatica
- Potrzebujemy 7g kawy na 100g wody (w przypadku Chemexa)
- Po przelaniu filtra wodą wsypujemy odpowiednią ilość zmielonej kawy, odmierzamy dobrą porcję wody i wciskamy guzik
- Po preinfuzji warto zamieszać kawę, żeby mieć co do równej ekstrakcji i prawidłowego procesu całego parzenia.
- Po tym nie musimy już robić nic - czekamy, aż całość skończy się przelewać. I gotowe!'
Dodatkowym atutem Ottomatica jest jego uniwersalność. Możemy używać do niego innych akcesoriów - na przykład drippera Kalita lub V60. Efekty są bardzo zadowalające. Mimo automatyzacji procesu parzenia napary posiadają wysokie body i pełny profil sensoryczny.
Ottomatic to świetne rozwiązanie dla miłośników czarnej kawy, którzy piją kawę w domu. Świetnie sprawdzi się też w małych biurach. Praktycznie nie wymaga od Ciebie żadnego zaangażowania - jednak jeśli zależy Ci na efektach jak z kawiarni, to polecamy czuwać nad procesem parzenia i mieszać zmielone ziarna po preinfuzji.