Kawa zbożowa - czy warto ją pić?
Pewnie większości z nas produkt ten kojarzy się z przedszkolnymi śniadaniami, gdzie taka kawa była podawana dzieciom. Mało osób jednak zdaje sobie sprawę z właściwości zdrowotnych tego napoju, a są one naprawdę imponujące. Czy wiedzieliście, że kawa zbożowa wspomaga odchudzanie a także jest "kopalnią" składników mineralnych?
1. Ile kawy w kawie zbożowej?
Może zabrzmi to nieco dziwnie, ale… kawa zbożowa tak naprawdę nie jest kawą! Jest to napój bezkofeinowy złożony z prażonych zbóż, zazwyczaj żyta, pszenicy, cykorii lub buraka cukrowego, którego smak jest zbliżony do kawy. To produkt całkowicie naturalny, niezawierający konserwantów. Czasami dodaje się też do niego głóg, wiesiołek lub żołądź. Na rynku kawa zbożowa dostępna jest pod kilkoma postaciami - granulowana, rozpuszczalna, ekspresowa w saszetkach lub tradycyjna przeznaczona do gotowania.
2. Trochę historii
W Polsce pierwszą wytwórnię kawy zbożowej założył w 1818 roku Ferdynand Bohm. Produkowano tam kawę z prażonego zboża z cykorią. Początkowo fabryka, która znajdowała się we Włocławku, sprowadzała cykorię z Holandii, potem jednak powstała uprawa tej rośliny pod Włocławkiem. Z początku taką kawę piły tylko niższe warstwy społeczne ze Śląska i Wielkopolski, ale później (a szczególnie w czasie obu wojen) przekonali się do niej wszyscy. Właśnie w ten sposób kawa zbożowa stała się popularna w Polsce.
3. Kawa zbożowa - zdrowy zamiennik tradycyjnej kawy?
Zaskakujące jest to, jak wiele dobrego znajduje się w filiżance kawy zbożowej. Po pierwsze kawa ta zawiera wiele witamin z grupy B, które to pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i odpornościowego, a także poprawiają wygląd skóry i włosów. Po drugie, kawa zbożowa jest świetnym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i uławia metabolizm, co nadaje napojowi właściwości odchudzających.
Ponadto, w kawie tej możemy znaleźć wiele składników mineralnych takich jak:
- magnez - zwiększa odporność na stres i może działać kojąco na nerwy,
- cynk - odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry i paznokci,
- potas - jest jednym z głównych elektrolitów w naszym organizmie i bierze udział w budowie aminokwasów i białek,
- żelazo - wspomaga dostarczanie mięśniom odpowiedniej ilości tlenu oraz wpływa na metabolizm cholesterolu,
- fosfor - bierze udział w mineralizacji kości i zębów. Kawa zbożowa zawiera równiez polifenole, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, a pita z mlekiem zwiększa wchłanianie magnezu i białka.
4. Dla kogo kawa zbożowa będzie najlepsza?
Kawa zbożowa to świetna alternatywa dla zwykłej kawy, szczególnie dla osób, które nie mogą takiej pić. Nie drażni żołądka, nie podnosi ciśnienia i nie uzależnia. Mimo, że nie zawiera kofeiny, działa pobudzająco na organizm przez zawarte w niej węglowodany, które pozytywnie działają na mózg.
Taka kawa może być pita przez kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci i osoby z nadciśnieniem. Jest też polecana osobom borykającymi się z problemami układu pokarmowego (np. nadkwasowością żółądka). Dzięki odchudzającym właściwiościom kawa zbożowa jest też świetnym napojem dla osób dbających o linię.
5. A co dodać do urozmaicenia?
Jeśli ‘zwykła’ czarna kawa wydaje nam się nudna lub nie lubimy jej smaku, możemy urozmaicić ją na wszelkie sposoby. Najprostszym sposobem jest oczywiście dodanie mleka, które w przypadku tej kawy wspomaga jej działanie (najlepiej takie o niskiej zawartości tłuszczu). Można jednak iść o krok dalej i wzbogacić kawę o przyprawy takie jak cynamon, kardamon, anyż lub wanilię. Jeśli natomiast lubicie słodką kawę, polecamy dodać do niej trochę miodu (pamiętajcie, aby unikać cukru!). Ciekawym pomysłem na lato jest także dodanie lodów śmietankowych lub waniliowych.
Mimo że ‘prawdziwa’ kawa ma właściwości zdrowotne (o czym pisaliśmy w artykułach: 'Czy picie kawy wywołuje raka - akrylamid w kawie' oraz '5 mitów na temat wpływu kawy na organizm ludzki'), pita w zbyt dużych ilościach może nam zaszkodzić. Takiego ryzyka nie ma w przypadku kawy zbożowej. Jeśli więc poszukujecie alternatywy dla zwykłej kawy, kawa zbożowa to świetne rozwiązanie. Mogą ją pić praktycznie wszyscy, a skutki jej spożywania są bardzo pozytywne dla naszego zdrowia.