Mistrzostwa Coffee in Good Spirits

World Coffee in Good Spirits to światowej klasy zawody, które mają na celu pokazanie jak świetny duet tworzy kawa z alkoholem.

W zawodach mogą brać udział zarówno Bariści jak i Barmani, których zadaniem jest zaprezentowanie koktajli na bazie kawy - od tych najbardziej tradycyjnych, po autorskie dzieła.

We wstępnej rundzie, konkurenci przygotowują po 4 drinki - dwa identyczne gorące koktajle na bazie kawy i alkoholu, oraz dwa identyczne zimne koktajle również na bazie kawy i alkoholu. W finale, do którego dostaje się tylko sześciu zawodników, trzeba zaprezentować dwa klasyczne Irish Coffee, a także dwa autorskie drinki na bazie alkoholu i kawy.

Podczas ostatniego wydarzenia World Coffee in Good Spirits Championship 2017 w Budapeszcie  sześciu finalistów zaprezentowało swoje ulubione koktajle. Swoimi przepisami podzielili się na łamach czasopisma Barista Magazine. Wśród finalistów znalazł się Polak, Mateusz Szuchnik, który zajął 3 miejsce! 

Oficjalne, tegoroczne Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits odbędą się w weekend 2-3.06.2018. Tym razem miejscem zawodów będzie palarnia Hard Beans Coffee Roasters w Opolu. Najlepszy Barista otrzyma tytuł Mistrza Polski Coffee in Good Spirits, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Coffee in Good Spirits 2018 w Belo Horizonte, w Brazylii! 

 

Aktualna lista zawodników polskiej edycji Coffee in Good Spirits 2018:


1.Denis Wyrwa - Kofeina 2.0, Opole


2.Kamil Utzig - Hamda Trade Sp. z o.o., Wrocław


3.Michał Ziemlewicz - Best Coffee Systems, Warszawa


4.Adrian Gliński - Klubokawiarnia Pozytywka, Kraków


5.Sebastian Gawryś - Palarnia kawy Apresso, Warszawa


6.Sylwia Mediger - Cavarious Cafe, Warszawa


7.Mateusz Szuchnik - El Koktel, Warszawa


8.Oksana Rokosz - Czarna Fala, Warszawa


9.Agnieszka Rojewska - Rojes, Worldwide


 


Finałowe koktajle podczas World Coffee in Good Spirits Championship 2017

Czym zatem zachwycili sędziów ubiegłoroczni finaliści zawodów w Budapeszcie? Poniżej przedstawimy ich sylwetki oraz inspiracje do stworzenia najlepszych na świecie koktajli na bazie kawy.


6 miejsce -  Yukari Suzuk, Japonia

Yukari Suzuk stwierdziła, że jej ulubionym drinkiem, który przygotowała podczas zawodów jest koktajl podawany na zimno, ponieważ najlepiej prezentuje wysokiej jakości kwasowość kawy speciality.


Inspiracją do stworzenia tego napoju była właśnie wyjątkowa kwasowość kawy, którą użyła podczas zawodów, czyli kolumbijska Geisha Cerro Azul. Ziarna Geishy charakteryzują się wysoką kwasowością, porównywalną do cytryny, z kolei Geisha Cerro Azul ma super-słodką kwasowość jak owoc pomarańczy. Yukari chciała w pełni wykorzystać potencjał tej kawy, gdyż odpowiednia kwasowość kawy speciality może świetnie współgrać ze świeżymi owocami w kawowych koktajlach. 


Przepis:


    • 50ml rum Ron Zacapa

    • 45g ziaren espresso Geisha Cerro Azul

    • 15ml syropu cukrowego

  • 35ml pektyny

Przy użyciu shakera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki z kostkami lodu. Dolej do koktajlu 100ml wody z pozostałych kostek lodu. Przelej drink do szklanek i przetrzyj w rękach skórkę pomarańczową, aby uwolnić jej cytrusowy aromat.


drink yukari


5 miejsce -  Natalia Obruch, Rosja

Według Natalii Obruch z Rosji, jej najlepszym drinkiem przygotowanym podczas zawodów Coffee in Good Spirits był koktajl na bazie ginu Jensen, espresso, syropu z granatów i syropu różanego. Natomiast wybierając z koktajli przyrządzonych podczas ostatniego etapu konkursu, postawiłaby na klasyczne Irish Coffee, które w smaku jest bardzo złożone i świetnie zbalansowane - jest zarówno słodkie i gorzkie z lekką nutą kwasowości, a w dodatku ma przyjemną teksturę, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe! 


Inspiracją Natalii w eliminacjach była bajka “Alicja w Krainie Czarów”. Przygotowała znaną szaloną herbatkę - “mad tea”, która była jej propozycją na gorąco, natomiast swój zimny drink nazwała: “Desert Rose Champagne for the Queen Of Hearts”.


Zawodniczka stwierdziła, że do konkursu potrzebowała wyrazistej, słodkiej kawy o jagodowym profilu z mocnym bodym, dlatego zdecydowała się użyć kolumbijskich ziaren La Claudine z regionu Antioquia, poddane naturalnej obróbce.


natalia obruch


Przepis:



    • 4 szoty espresso

    • 25ml syropu z granatów

    • 40ml ginu Jensen

  • 100ml syropu różanego

Wymieszaj wszystko w shakerze. Wierzch koktajlu polej 100ml syropu różanego.


natalia obruch drink


4 miejsce—Natasha Shariff, Singapur


Jensen’s Summer jest ulubionym drinkiem Natashy, który zaprezentowała podczas eliminacji do mistrzostw oraz w samym finale. To koktajl na bazie ginu - bardzo orzeźwiający, żywy, z wyczuwalnymi nutami wiśni, karmelu i czekolady pochodzącymi z ziaren kawy. Ten drink, jak sama twierdzi, jest idealną propozycją na upalne dni. 


Inspiracją do jego stworzenia było lato, a także świeże składniki, które ta pora roku ze sobą przynosi. Gin lepiej się nadawał do zimnego koktajlu, niż gorącego, ponieważ podawany na zimno ma przyjemniejszą teksturę i pozostawia fantastyczny posmak w ustach. Do tej wariacji użyła także świeże, czerwone winogrona, suszone plastry pomarańczy, skórkę z grejpfruta oraz świeży tymianek, który ma jeszcze bardziej podkreślić naturalny smak ginu.


Natasha postawiła na sprawdzoną kawę z Gwatemali, sprowadzaną przez firmę, w której sama niegdyś pracowała, a producentem kawy jest ta sama rodzina od 12 lat.


Finca El Gigante rośnie na wysokości 1500m.n.p.m, a jej ziarna poddawane są obróbce na mokro. To mieszana odmiana arabiki o profilu smakowym typowym dla tego regionu: wiśnie, czekolada i karmel. Kawa ta świetnie komponuje się alkoholami, dlatego była idealnym wyborem na zawody Coffee in Good Spirits.


Natasha Shariff


Przepis:



    • 1 podwójne espresso Guatemala Finca El Gigante (napar powinien być schłodzony w lodowej kąpieli)

    • 60ml ginu Jensen Bermondsey

    • 20ml ginu Sipsmith Sloe

    • 20ml syropu Monin o smaku czerwonej pomarańczy

    • 6-7 świeżych czerwonych winogron


Do ozdoby:


    • Skórka grejpfruta

    • Suszone plastry pomarańczy

    • świeża gałązka tymianku 


Umieść wszystkie składniki w shakerze z dodatkiem dwóch, dużych kostek lodu. Intensywnie wymieszaj - napój powinien być lodowaty. Następnie odcedź koktajl i przelej do dwóch szklanek - w każdej z nich powinna się znaleźć duża kostka lodu. Na koniec dodaj skórkę grejpfruta (lekko ją przekręć, aby uwolniła swoje naturalne olejki na powierzchni drinka), suszony plasterek pomarańczy oraz świeżą gałązkę tymianku.


3 miejsce - Mateusz Szuchnik, Polska


Ulubionym koktajlem kolejnego zawodnika jest Coffee Colada. Jak sam mówi ten drink przynosi wiele radości. Podczas swojego wystąpienia Mateusz rozdał sędziom zwariowane okulary przeciwsłoneczne, które nadawały wakacyjny klimat. Bodźcem do jego stworzenia były gorące, letnie dni, podczas których ludzie uwielbiają spędzać swój wolny czas na plaży z przyjaciółmi, sącząc klasyczną piña coladę.


Mateusz użył kawy Tanzania Lunji Estate z Bero Company, która bardzo dobrze komponuje się z tropikalnym koktajlem, ponieważ nadaje mu cytrusowej kwasowości oraz świetnie równoważy smaki.


Mateusz Szuchnik


Przepis:



    • 15ml whiskey Kavalan

    • 10ml syropu z grillowanych ananasów

    • 5ml brzoskwiniowego likieru

    • 25g ziaren Tanzania Lunji Estate espresso

    • 2 krople aromatu z kakao


Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a szklankę na drinka wypełnij lodem. Koktajl możesz przyozdobić parasolką i plastrem ananasa.


Mateusz Szuchnik drink


2 miejsce—Manos Mamakis, Grecja


Ulubionym koktajlem Manosa był ten, który prezentował podczas gali finałowej. Ponoć wybór drinka nie był dla niego trudny, jak sam stwierdził, chciał przygotować taki napój, którego jest “pewien”. Bez zbędnego eksperymentowania z tym co mu nieznane.


Co było jego inspiracją? Stworzenie czegoś nowego i interesującego. Dlatego też przygotował własną wariację na temat klasycznego drinka “Hot Toddy”, która już posiada wiele odmian, ale żadna do tej pory nie zawierała kawy. 


W poszukiwaniu najlepszej kawy na zawody Coffee in Good Spirits, Manos wybrał panamskie ziarna Hartmann, które wyróżniały się od wszystkich tych, które do tej pory próbował. O jej wyjątkowości świadczy złożony, ale dobrze zbalansowany profil smakowy, z wyczuwalnymi nutami ananasa i karmelu.


Manos Mamakis


Przepis: 



    • Parzona kawa Hartmann w dripie Clever

    • 10ml domowego naparu z herbaty Earl Grey

    • 5ml syropu z cukru trzcinowego Monin

    • 10ml likieru Grand Marnier Cordon Rouge

    • 10ml rumu Plantation Pineapple

    • 20ml whisky Kavalan single malt


Do ozdoby - plaster ananasa Manos Mamakis drink


1 miejsce - Martin Hudak, Słowacja


Faworytem Martina Hudaka wśród koktajli był zimny drink, który przygotował podczas półfinału. Była to kombinacja wszystkich elementów estetycznych, smakowych, ale także i historia, która stoi za tym napojem. Ten wyjątkowy koktajl został podany w muszli, osadzonej na jadalnym piasku (zrobionej z zużytej cascary), w talerzu zrobionym z fusów kawy.


Inspiracją do stworzenia tego koktajlu było zwiększenie świadomości w branży kawowej na temat globalnych zmian, takich jak ocieplenie, zanieczyszczenia, które bezpośrednio wpływają na uprawę kawy i plantatorów, a w przyszłości wpłyną na codzienną pracę baristów i barmanów.


Wybór kawy Geisha nie był zwykłym przypadkiem, chociaż wiele osób uważa ją za mocno przereklamowaną. Martin chciał nadać jej nową wartość. Jak sam twierdzi, dobrze zaparzona kawa z ziaren zebranych nawet sprzed paru lat wciąż będzie bardzo dobra. A to wszystko w imię poszanowania ciężkiej pracy farmerów.


Martin przytoczył postać Graciano Cruz, który na swojej farmie ogranicza zużycie wody tylko do czyszczenia wisienek, a wszystko po to, by nie przyczyniać się do marnotrawstwa i zmian globalnych.


Słowak próbował Geishę aż z 22 różnych zbiorów, ale zdecydował się na te z lotu # 5 (do gorących koktajli) oraz #7 (do zimnych drinków). Jak sam powiedział są wyśmienite i wyróżniają się na tle innych ziaren przez niego wypróbowanych. Martin Hudak


Składniki koktajlu:



    • 18.5g  ziaren Geisha Los Lajones od Graciano Cruz, lot # 7

    • Czas ekstrakcji kawy - 37 sekund

    • 15ml ginu Jensen’s London Dry

    • 10ml domowego likieru z cascary Geisha

    • Pianka z olejku z cytryny i limonki 


Martin Hudak drink


Wszystkie zdjęcie w artykule został użyte ze strony https://www.baristamagazine.com/recipes-coffee-good-spirits/

Jedno jest pewne, każdy z finalistów wykazał się ogromną kreatywnością oraz świadomością w zakresie perfekcyjnego łączenia smaków kawy z alkoholem. Czy mieliście kiedykolwiek okazję spróbowania koktajlu na bazie kawy? Jakie były Wasze wrażenia? :)


 sklep kawa.pl z kawą speciality i akcesoriami do parzenia kawy kraków