Niezbędnik baristy, czyli akcesoria "must have"
Estetyczne i praktyczne, cieszące się zastosowaniem w kawiarniach, w których zwraca się uwagę na każdy szczegół.
To niezbędnik pod idealne espresso skupiający się na akcesoriach związanych z przygotowywaniem kawy w profesjonalnym ekspresie kolbowym. W kolejnych odsłonach ukaże się także Niezbędnik pod alternatywy, prezentujący przydatne akcesoria związane z metodami przelewowymi.
Przedstawione tutaj narzędzia i akcesoria mogą Ci pomóc na kilka sposobów: podczas kontrolowania parametrów parzenia dopóki nie nabierzesz pewności siebie, przy poprawie jakości pracy podczas pełnienia roli baristy czy po prostu w utrzymaniu sprzętu w dobrej kondycji. Niektóre z nich okażą się niezbędne, inne opcjonalne, ale zalecane dla początkujących. Wszystkie mają na celu poprawę Twoich doświadczeń i ułatwienie Ci życia.
Akcesoria pod idealne espresso
- tamper
- dystrybutor
- mata pod tamper
- odbijak do fusów
- dzbanek do mleka
- termometr
- waga
- shot glass
- ściereczki, pędzle i szczotki do czyszczenia
Zakładamy, że masz już (choćby na oku) ekspres kolbowy i młynek żarnowy. W razie wątpliwości przy wyborze pomogą Ci artykuły: “Ekspresy kolbowe - wybierz najlepszy ekspres do domu, biura i kawiarni”, “Młynek do kawy - ręczny czy elektryczny?”. Pamiętaj też, że zawsze możesz napisać do nas na czacie!
Wysokiej jakości napoje są często bezpośrednim wynikiem posiadania odpowiednich narzędzi baristycznych, a ich liczba w dużej mierze zależy od tego, w jakim stopniu jesteś perfekcjonistą. Niezależnie od tego czy chcesz udoskonalić swoją technikę parzenia, czy też kupić prezent dla miłośnika espresso - ten przewodnik jest dla Ciebie.
1) tamper
Tampery pakują zmieloną kawę w zwarty krążek, dzięki czemu woda równomiernie przepływa przez kosz filtra. Płaska i gładka podstawa równomiernie rozprowadza siłę i ułatwia ubijanie kawy, oszczędzając pracę i czas.
Ubijaki mają różne kształty i rozmiary. Aby dopasować odpowiedni, za pomocą linijki zmierz górną część metalowego koszyka filtra i odejmij około 3-4 mm. Najpopularniejszy rozmiar to 58 mm, więc jeśli mierzysz wokół tego - to najbezpieczniejszy wybór.
2) dystrybutor
Przydatny do szybkiego i dokładnego wyrównania kawy w sitku przed ubiciem tamperem. Dystrybutor do kawy to niepozorny krążek, który dzięki swojej konstrukcji gładko i równomiernie rozprowadzi kawę, nie pozostawiając grudek. Pomaga osiągnąć powtarzalność podczas przygotowywania espresso.
Podobnie jak w przypadku tamperów, dystrybutory mogą mieć różną średnicę, dlatego zmierz sitko w kolbie przed zakupem. Najczęściej pasujący rozmiar to 58 mm.
Silikonowa, bezwonna, odporna na wysokie temperatury, nie ślizgająca się po blacie mata z powodzeniem dołączy do grona Twoich cichych pomocników. Ubijesz na niej kawę, nie martwiąc się o uszkodzenie blatu. W dodatku jest elastyczna, trwała i łatwa do czyszczenia.
To specjalny pojemnik do wrzucania zużytej kawy. Kiedy robimy ich kilka pod rząd, łatwość użytkowania ma duże znaczenie. Niewielki pojemnik który ustawimy na blacie obok ekspresu, z poprzeczką ułatwiającą opróżnianie jest również doskonały kiedy chcemy poddać recyklingowi lub kompostować fusy z kawy.
Ciężko jest zrobić porządną kawę z mlekiem bez dzbanka do spieniania mleka. Odpowiedni model dzbanka jest kluczowy przy robieniu latte artów - dobrze, aby dziubek był lekko wywinięty.
Jeżeli dodatkowo pracujesz na napojach roślinnych: sojowych, kokosowych, owsianych itp., dobrą praktyką jest posiadanie wydzielonych pod nie dzbanków. Dzięki temu unikniesz ewentualnego zanieczyszczenia krzyżowego mogącego wywołać reakcje alergiczne czy niepotrzebne starcia z klientami.
6) termometr
Podgrzanie mleka do odpowiedniej temperatury ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia doskonałej kawy za każdym razem. Podczas gdy niektórzy bariści polegają na swoim doświadczeniu, termometr jest metodą niezawodną i eliminuje domysły podczas przygotowania idealnej latte.
Nie ma nic gorszego niż przypalone mleko. Idealna temperatura do karmelizacji cukrów i białek w mleku to około 55-65°C. Po co zgadywać, skoro możemy ją sprawdzić za pomocą prostego termometru.
7) waga
Tak jak temperatura mleka jest niezbędna do odtworzenia najlepszej kawy, użycie kompaktowej wagi pomoże baristom mieć pewność, że mielą odpowiednią ilość kawy i za każdym razem dodają taką samą ilość do koszyka kolby. Używamy jej również do dokładnego ważenia gramatury uzysku shotów i mierzenia czasu parzenia.
8) shot glass
Shot glass przydaje się kiedy kubek, w którym podajesz kawę jest wysoki i przez to niewygodny do podstawienia pod kolbę.
9) ściereczki, pędzle i szczotki do czyszczenia
Gdy popatrzysz na pracujący sprzęt baristy, zauważysz, że używają oni małych szmatek, aby pielęgnować ekspres i obszar dookoła niego, oraz czyścić dysze parowe po każdym użyciu. Ściereczki z mikrofibry są bardziej skuteczne niż zwykłe ściereczki, ponieważ mogą zebrać drobne cząsteczki kawy, które w przeciwnym razie mogłyby zostać pominięte. Dodatkowo, lepiej sprawdzają się przy polerowaniu ekspresu. Do szybkiego czyszczenia portafiltrów na sucho polecamy pędzle z włosiem odpornym na wilgoć.
Aby ekspres do kawy i cały sprzęt baristy był czysty i higieniczny, ważne są odpowiednie szczotki czyszczące. Fusy z kawy mogą dostać się wszędzie, w tym do każdej szczeliny ekspresu, więc upewnij się, że masz szczotkę z odpowiednim włosiem, aby wykonać zadanie. Taka szczotka doskonale nadaje się do czyszczenia głowicy grupy podczas spłukiwania.
Oprócz tych bieżących skrupulatnych zabiegów, przynajmniej raz na trzy miesiące (częściej jeżeli masz tzw. twardą wodę) zapewnij swojemu ekspresowi głębsze czyszczenie odkamieniaczem w celu usunięcia osadów mineralnych. My używamy środków australijskiej marki Cafetto - lidera w branży w zakresie rozwiązań organicznych i przyjaznych środowisku.
Podczas pisania tego artykułu, korzystaliśmy z wiedzy doświadczonych baristów pracujących w naszych kawiarniach.
TIP na koniec: róbcie notatki! Na bieżąco zapisujcie swoje przepisy na udane espresso, notując rodzaj kawy, proporcje i parametry.