Nowości ze świata kawowego - kwiecień 2018
Ależ szybko minął nam kwiecień! Przed Wami kolejne zestawienie nowości ze świata kawowego ;) Miłej lektury!
1. Lia Ryerson, dziennikarka z USA, ostatnio opublikowała listę 12 produktów spożywczych, które zdaniem specjalistów wkrótce mogą zniknąć z półek sklepowych. Wśród nich znajduje się kawa, czekolada, banany, a także truskawki. Australijski Instytut Klimatyczny uważa, że do 2080 roku nie będzie na świecie już ani jednej plantacji kawy.
2. W Rybniku powstaje pierwsza kawiarnia speciality. Właściciel kawiarni Kavi, czyli Marcin Piecha mówi, że będą dostępne bezpłatne warsztaty dla klientów, które umożliwią ludziom lepsze poznanie kawy. Podkreśla również, że w tej kawiarni będą zdecydowanie stawiać na kawę, niż na desery i inne popularne pozycje w menu.
źródło: http://www.dziennikzachodni.pl
3. Amerykański dziennikarz Jason Huffnagle podczas wizyty w Polsce trafił do kawiarni Cafe Bergson w Oświęcimiu, którą na tyle polubił, że postanowił o niej wspomnieć w magazynie Barista Magazine. Chwalił nie tylko wyborną kawę, ale także wspaniałe jedzenie. Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
źródło: http://www.allrestaurants.eu
4. W Gdańsku powstaje jedyna w swoim rodzaju kawiarnia. W cieKAWIE będą pracować ludzie z niepełnosprawnością intelektualną, a także osoby wspierające je. Dzięki pracy w kawiarni będą mieli możliwość rozwoju poprzez stały kontakt z klientami, oraz przygotowywanie zamówień. Jeżeli do 13 maja 2018 roku uda im się zebrać brakujące środki na zakup ekspresu, cieKAWA zostanie otwarta już w czerwcu! Możecie wesprzeć ich akcję na tej stronie: https://wspieram.to/cieKAWA
źródło: https://zdrowie.trojmiasto.pl, fot. Przemysław Kozłowski
5. W Salwadorze trwają próby stworzenia hybrydowej plantacji, która umożliwi uprawę kawy pomimo suszy wywołanej zmianą klimatu. 5 lat temu kraj zmagał się z chorobą, która dotknęła ziarna kawy niszcząc tamtejsze plantacje, a dzisiaj wraz z resztą świata boryka się z globalnym ociepleniem.
6. Costa Coffee wprowadza na wiosnę kwiatowo-owocowe aromaty limitowanych ziaren z Peru, a w dziesięciu ich kawiarniach będzie można także spróbować kawy z dripa! Ten napar również będzie przygotowany na ziarnach z Peru.
źródło: http://www.propertynews.pl
7. Kahawa Kawa i Książka to kawiarnia, która została otworzona w wakacje 2017 roku. Oferuje między innymi kawę sprowadzaną z niewielkich plantacji, wypalaną na miejscu. Oprócz można tutaj bez problemu zaspokoić głód dzięki pysznym przekąskom, ciastom, a także kanapkom. Jest to idealne miejsce zwłaszcza dla miłośników książek. Warto pamiętać, że kawiarnia także organizuje warsztaty, koncerty i wystawy.
8. Od niedawna w Szczecinie można się napić kawy przygotowanej przez mistrza świata parzenia kawy w Chemexie. Haider Adams rozpoczął pracę w szczecińskiej kawiarni i palarni kawy Qualia Caffe na początku kwietnia tego roku, przy okazji rozwijając swoje umiejętności i przekazując je innym.