Kawa w Wietnamie. Ca Phe Sua Da & Ca phe trung
Ilu z Was wie, że Wietnam jest drugim największym eksporterem kawy na świecie? Będąc na wakacjach w tym przepięknym miejscu, warto pamiętać, że dostaniecie tutaj jedne z najlepszych kaw, jakie piliście w życiu.
Mieszkańcy Wietnamu poznali kawę dopiero w XIX wieku dzięki francuskim kolonizatorom, a już pod koniec XX wieku byli jednymi z największych producentów kawy, zaraz po Brazylii. Głównie uprawiają Robustę, co często spotyka się z niechęcią ze strony turystów. Z tego powodu, że ziarna Robusty zawierają więcej kofeiny, a także są bardziej gorzkie od Arabiki, standardem jest dodawanie cukru do kawy (nawet bez zapytania klienta o zdanie).
Najbardziej tradycyjną kawą jaką możecie spotkać w Wietnamie, jest kawa ze skondensowanym mlekiem. Prawdopodobnie przepis na Ca Phe Sua Da został wymyślony z przymusu, ponieważ nie spotkasz za dużo zwykłego mleka w miejscowych kawiarniach, ani w domach. Taki napar jest mocny, słodki i ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Aby go przyrządzić, potrzebujecie specjalnego filtra Phin, który bez problemu znajdziecie w internetowych sklepach. Jego obsługa nie jest skomplikowana, a efekty są niesamowite.
Ca Phe Sua Da - składniki (na 1 filiżankę):
-
2 czubate łyżeczki kawy w ziarnach, najlepiej prosto z Wietnamu, o charakterystycznym czekoladowym smaku
-
słodzone mleko skondensowane, ok. 1,5 cm
-
kostki lodu (opcjonalnie)
Ca Phe Sua Da - Sposób przygotowania:
1. W młynku zmiel grubo kawę.
2. Nalej do szklanki (lub filiżanki) skondensowane mleko, tak aby była warstwa o wysokości ok. 1-1,5 cm.
3. Na szklance umieść filtr phin lub dripper z filtrem, wsyp świeżo zmieloną kawę i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Na początku tylko tyle, aby zakryć kawę, a następnie (po ok.20-30 sekundach) docisnąć sitkiem i dolać więcej wody, przykryć phin przykrywką a drip talerzykiem. Kawa będzie powoli skapywać do szklanki, potrwa to nawet do 5 minut.
Opcjonalnie * Na koniec dodajcie kostki lodu
Źródło: http://www.kuchniawformie.pl/2015/04/kawa-po-wietnamsku/
Popularna jest także kawa po wietnamsku, ale z… jajkiem. Ca phe trung jest specjalnością kawiarni w Hanoi, dlatego podczas wizyty w tym mieście warto spróbować tego napoju. Podobnie jak w przypadku poprzedniego opisani napoju przepis jest bardzo prosty:
Ca phe trung - Składniki (na 1 filiżankę):
-
2 czubate łyżeczki kawy w ziarnach, najlepiej prosto z Wietnamu, o charakterystycznym czekoladowym smaku
-
słodzone mleko skondensowane, ok. 1,5 cm
-
2 żółtka z jajka
Ca phe trung - Sposób przygotowania:
1. W młynku zmiel grubo kawę.
2. W szklance umieść filtr phin lub dripper z filtrem, wsyp świeżo zmieloną kawę i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Na początku tylko tyle, aby zakryć kawę, a następnie (po ok.20-30 sekundach) docisnąć sitkiem i dolać więcej wody, przykryć phin przykrywką a drip talerzykiem. Kawa będzie powoli skapywać do szklanki, potrwa to nawet do 5 minut.
3. Skondensowane mleko i żółtka ubij razem, a następnie zalej kawą.
Wietnam z pewnością, oferuje wiele rodzajów kaw, które warto kiedyś przetestować. Oprócz wyżej wymienionych napój często można spotkać Sua chua ca phe czyli kawę z jogurtem (który łagodzi mocny smak kawy), czy też kawowe smoothie, Sinh to ca phe (niezwykle orzeźwiające i pyszne!) Jeżeli byliście w Wietnamie i mieliście okazję spróbować jednego z przepisów podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!