Ranking kaw ziarnistych - jaką wybrać? (2019)
Ranking kaw ziarnistych - maj 2019
Często pytacie nas - jakie są najlepsze kawy ziarniste? Jak je wybrać i co wpływa na jakość ziaren kawy? Na smak kawy, lądującej w Waszym kubku wpływa nie tylko palarnia, z której zamawiacie ziarna. Eksperci są zgodni co do tego, że na jakość kawy wpływa w równych proporcjach jej pochodzenie, sposób wypalenia i przygotowanie. A to tylko cechy dotyczące samej kawy…
Specjaliści, z którymi rozmawiamy, mówią że woda, zastosowana do przygotowania kawy jest równie istotna jak ziarna. Gdy wysyłamy naszym klientom kawę ziarnistą, często zdarza się, że reakcje są skrajnie różne - pH, mikroskładniki… wszystkie te elementy wpływają nie tylko na wodę, ale też na kawę, która jest z niej przygotowana.
Ale - do rzeczy - jaką kawę ziarnistą wybrać? Jeśli szukasz krótkiej odpowiedzi, spróbuj trzech poniższych kaw. Niektórzy wolą afrykańskie, bogate w kwiatowe aromaty kawy, inni mocno karmelowe południowo-amerykańskie kawy. Wszystkie trzy pochodzą z topowych europejskich palarni (Gardelli to uznana, włoska marka którą można parzyć przy pomocy różnych narzędzi, Frukt to zbierająca świetne recenzje nowa palarnia z Finlandii, specjalizująca się w małych, sezonowych rzutach kawy).
GARDELLI SPECIALTY COFFEES - ETHIOPIA CHIRIKU
Kawa Ethiopia Chiriku będzie idealnym wyborem dla osób, które preferują owocowe nuty w kawie. Ziarna 100% arabiki, średnio palone sprawdzą się doskonale zarówno do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripperze, Chemexie, Aeropressie, French Pressie, jak i do espresso.
FRUKT COFFEE ROASTERS - GUATEMALA - HUNAPU DUEÑA
Kawa Guatemala - Hunapu Dueñas będzie idealnym wyborem dla miłośników kawy o delikatnych karmelowo-owocowych nutach w kawie.
Ziarna arabiki o jasnym stopniu palenia sprawdzą się doskonale do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripie, Chemexie, AeroPressie, French Pressie, oraz w innych alternatywnych metodach parzenia.
AUDUN COFFEE - ETIOPIA BOJI
Kawa jednorodna Etiopia Boji będzie idealnym wyborem dla osób, które preferują delikatne, owocowo-kwiatowe nuty oraz wysoką kwasowość i lekką teksturę. Ziarna arabiki, jasno wypalone sprawdzą się doskonale do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripperze, Chemexie, Aeropressie, French Pressie oraz innych alternatywnych metodach.
Szukasz dłuższej odpowiedzi? Zapraszamy do porównania poniżej.
Jak region, z którego jest kawa, wpływa na smak?
Poniżej znajdziesz kilka przykładowych aromatów, jakie znajdziesz w kawach z danego regionu:
Afryka
- Kenya - grejpfrut, czarna porzeczka, przyprawy
- Etiopia - owoce leśne, cytrusy, kakao
- Burundi - wanilia, czekolada
Ameryka Południowa
- Kolumbia - zbalansowana, średnie body, lekko słodkawa
- Gwatemala - intensywniejszy niż w przypadku kolumbii aromat, przyprawy, kwiatowa
- Kostaryka - cytrusy, orzechy
Azja
- Java - Mocne body, ostry i cięższy smak
- Sumatra - Pełna i gęsta, przydymiona z akcentem czekoladowym
- India - Niska kwasowość, przyprawy, intensywne body
Z jakich krajów pochodzi kawa ziarnista?
Brazylia zdecydowanie przewodzi w produkcji kawy. Co ciekawe, na drugim miejscu jest Wietnam - państwo, gdzie kawa jest niesamowicie popularna, ale… w Europie kawę z Wietnamu traktuje się raczej jako ciekawostkę.
Ranking |
Państwo |
Produkcja (Tony) |
1 |
Brazil |
2,592,000 |
2 |
Vietnam |
1,650,000 |
3 |
Colombia |
810,000 |
4 |
Indonesia |
660,000 |
5 |
Ethiopia |
384,000 |
6 |
Honduras |
348,000 |
7 |
India |
348,000 |
8 |
Uganda |
288,000 |
9 |
Mexico |
234,000 |
10 |
Guatemala |
204,000 |
11 |
Peru |
192,000 |
12 |
Nicaragua |
132,000 |
13 |
China(2013/14 est.)[2] |
116,820 |
14 |
Ivory Coast |
108,000 |
15 |
Costa Rica |
89,520 |
16 |
Kenya |
49,980 |
17 |
Papua New Guinea |
48,000 |
18 |
Tanzania |
48,000 |
19 |
El Salvador |
45,720 |
20 |
Ecuador |
42,000 |
21 |
Cameroon |
34,200 |
22 |
Laos |
31,200 |
23 |
Madagascar |
31,200 |
24 |
Gabon |
30,000 |
25 |
Thailand |
30,000 |
26 |
Venezuela |
30,000 |
27 |
Dominican Republic |
24,000 |
28 |
Haiti |
21,000 |
29 |
Democratic Republic of the Congo |
20,100 |
30 |
Rwanda |
15,000 |
31 |
Burundi |
12,000 |
32 |
Philippines |
12,000 |
33 |
Togo |
12,000 |
34 |
Guinea |
9,600 |
35 |
Yemen |
7,200 |
36 |
Cuba |
6,000 |
37 |
Panama |
6,000 |
38 |
Bolivia |
5,400 |
39 |
Timor Leste |
4,800 |
40 |
Central African Republic |
3,900 |
41 |
Nigeria |
2,400 |
42 |
Ghana |
2,220 |
43 |
Sierra Leone |
2,160 |
44 |
Angola |
2,100 |
45 |
Jamaica |
1,260 |
46 |
Paraguay |
1,200 |
47 |
Malawi |
960 |
48 |
Trinidad and Tobago |
720 |
49 |
Zimbabwe |
600 |
50 |
Liberia |
360 |
Kawy z jakiego regionu spróbować na początek?
Szczególnie parząc metodami przelewowymi (Chemex, Dripper) polecamy sięgnąć po kawy, pochodzące z Afryki - kawy pochodzące z Kenii, Etiopii czy Burundi charakteryzują się wielowarstwowym, rozwijającym się aromatem - podobnie jak wino mają kilka “smaków” które pozwalają je odkrywać. Wiele z nich ma też ciekawe, słodko-kwiatowe zapachy, co pozwala rozkoszować się kawą nawet przed skosztowaniem pierwszego kubka.
Kawa Ethiopia Chiriku będzie idealnym wyborem dla osób, które preferują owocowe nuty w kawie.
Kawa Burundi Gitwe będzie idealnym wyborem dla miłośników kawy o soczystych, owocowych nutach w kawie.
Jak można stworzyć ranking kaw ziarnistych?
SCA (Specialty Coffee Association) stworzyło ranking (Którego wynik mierzony jest od 0 do 100), pozwalający na ocenę, jak blisko “ideału” są dane zielone ziarna. Niektóre palarnie podają wynik swoich ziaren na opakowaniach:
Czy wynik wpływa bezpośrednio na smak kawy? Prawdę mówiąc… nie. To bardzo ważny wskaźnik tego, jak wysokiej jakości są ziarna, ale pomiędzy farmą a Twoim kubkiem, jak zauważyliśmy na początku z kawą dzieje się wiele różnych rzeczy. Stworzenie rankingu kawy tylko na podstawie jakości zielonych ziaren niekoniecznie znalazłoby odzwierciedlenie w smaku.
Ranking (czy quality score) oparty o wskaźniki SCA to dobry start, ale zielona kawa trafia z farmy do palarni. To, jak jest przechowywana i czy jest umiejętnie wypalona, wpływa w gigantyczny sposób na efekt, który widzi końcowy użytkownik.
Ranking palarni kawy
Jeśli stworzenie rankingu kawy nie jest takie proste, może warto stworzyć ranking palarni kawy? Przygotowaliśmy dla Was listę 10 bardzo szanowanych palarni w Europie, z których kawy warto spróbować:
- Johan & Nystrom
- Solberg & Hansen
- Drop Coffee
- Square Mile Coffee Roasters
- Gardelli
- Frukt Coffee Roasters
- Man & The Machine
- Origo Roasters
- The Barn
- Populus Coffee
Czy to znaczy, że najlepsza kawa ziarnista pochodzi z tych palarni? Są one gwarancją jakości, ale istnieje wiele więcej świetnych palarni, o których warto wiedzieć.
Ranking roasterów kawy
A może zamiast tworzenia rankingu ziaren, czy rankingu palarni kawy należy stworzyć ranking osób, które ją wypalają? Co roku odbywają się mistrzostwa świata roasterów, w których biorą udział prowadzący najlepsze palarnie w Europie. Za każdym logo stoją w końcu ludzie, którzy wypalają ziarna, trafiające do Twojej paczki. Poniżej znajdują się uczestnicy World Coffee Roasting Chapionship - to jedne z najbardziej prestiżowych zawodów, na które trafiają najlepsi roasterzy kawy z całego świata.
http://www.worldcoffeeroasting.org/portfolio_category/2018-competitors/