Słownik kawowy

Na świecie istnieje mnóstwo kombinacji napojów kawowych, ale często nie wiemy co dokładnie pijemy. Dlatego postanowiliśmy umieścić w jednym miejscu te najpopularniejsze rodzaje, a także wiele innych ciekawych rzeczy.
Zapraszamy do lektury!

I. Rodzaje napojów kawowych

  • Americano - czarna kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku.

  • Caffe Au lait - gorąca kawa jest przelewana do gorącego dzbanka, w drugim dzbanku znajduje się mleko. Następnie do filiżanek równocześnie przelewamy kawę z mlekiem.

  • Caffe Borgia - kawa wymieszana z gorącą czekoladą, udekorowana bitą śmietaną oraz startą skórką pomarańczową.

  • Caffe Brulot - mocny kawowy napój, który jest przyrządzany z przypalonych ziaren kawy, jego dodatki to koniak oraz korzenne przyprawy.

  • Caffe Corretto - czarna kawa z likierem, podawana w niewielkich szklankach.

  • Caffe Frappe - napój na bazie kawy, przyrządza się go z mocnego naparu z dodatkiem mleka, lodu, a także opcjonalnie lodów i syropów.

  • Caffe Freddo - zimna czarna kawa z dodatkiem lodu oraz mleka.

  • Caffe latte - napój przyrządzany w połowie z kawy, w połowie zaś z ciepłego mleka, podobne do Latte macchiato.

  • Cappuccino - napój przygotowany na bazie pojedynczego espresso oraz jednej trzeciej gotowanego mleka i jednej trzeciej mleka spienionego.

  • Cafe Shakerato - kawa mieszana w shakerze z mlekiem oraz lodem.

  • Espresso - najpopularniejszy rodzaj kawy, zazwyczaj jest bazą do sporządzenia innych napoi kawowych. Jedna porcja ma objętość około 50 ml.

  • Espresso dopio - podwójne espresso.

  • Espresso Ristretto - rodzaj podwójnie skoncentrowane, a co za tym idzie podwójnie mocnego espresso.

  • Kawa po turecku - jest ciemna i ma mocny, głęboki smak, który zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonym ziarnom. Aby ją zaparzyć trzeba posiadać umiejętności baristyczne.

  • Latte macchiato - napój sporządzony z gorącego mleka oraz z espresso, które jest delikatnie wlewane do mleka.  Powinno mieć trzy warstwy: na samym dole mleko, pośrodku espresso, a na samej górze pianka.

  • Mocha - espresso podawane z mlekiem oraz płynną czekoladą. Nie zawiera piany.

  • Romano - espresso podane ze skórką cytryny.

  • Schlagobers - kawa podawana z bitą śmietaną.

 

II. Charakterystyka smaku kawy z danego kraju 

Średnio głęboki smak, umiarkowanie kwaskowa, lekko ziernista 

Głęboki smak, bogaty aromat, lekko winna

Aromatyczna, o mocny smaku, wyrazista 

Nietypowa, bardzo aromatyczna winna, dziko rosnąca 

Mocna kwaśna, pikantna, o smaku dymu, bardzo aromatyczna 

Aromatyczna, lekka w smaku, lekko kwaskowa, łagodna, unikatowa

  • Jamajka Blue Mountain

Aromatyczna, lekka w smaku, łagodna, lekko winna, bardzo unikatowa

  • Jawajska

Głęboki i bogaty smak, kwaskowa, o lekkim smaku dymu, pikantna 

Głęboki i suchy smak, winny posmak, kwaskowa

  • Kona

Średnio głęboki smak, lekko winna, słodkawa, aromatyczna, o orzechowym posmaku

Aromatyczna, o średnio głębokim smaku, lekko kwaskowa

Sucha o mocnym smaku, bardzo lekka kwaskowość, delikatna, o bogatym aromacie

Cierpka, winna, kwaskowa, o średnio głębokim smaku i bogatym aromacie

  • Jemeńska Mokka

Wyraźny posmak czekolady, winna i kwaskowa, cierpka, dziko rosnąca

Źródło: “Kawa. 100 przepisów” Mary Ward

III. Najbardziej popularne określenia naparu kawowego

  • Kwasowość (ang. acidity) - przyjemny posmak w kawie, nie ma nic wspólnego z kwaśnym smakiem, który można wyczuć pijąc kawę gorszego sortu.
  • Posmak (ang. aftertaste) - wrażenie smakowe występujące po przełknięciu świeżo zaparzonej kawy, może być przyjemny, jak i nieprzyjemny
  • Cierpki  - twardy, szorstki, gryzący zapach i smak, czasami określany jako “jadowity”.
  • Bukiet  - suma zapachów, smaków i posmaków wynikających z wymieszania różnych kaw.
  • Ziemisty -porównywalny do brudnego, zaśmieconego.
  • Węglowy -aromatyczny posmak występujący w mocno prażonej kawie, przypominający węgiel drzewny.
  • Miękka - brak jakiegokolwiek odczucia ostrości na języku.
  • Martwa - określenie kawy pozbawionej smaku i zapachu
  • Zwietrzała - nazwa używana do określenia kawy bez zapachu, smaku i posmaku.
  • Mulistybrudny  - nieciekawy posmak powstający po poruszeniu fusów z kawy złego gatunku.
  • Stęchły  - smak powstający często w wyniku złego przechowywania, niedostatecznego wysuszenia zielonego ziarna i w rezultacie “starzenia się” przechowywanej kawy.
  • Trawiasty - zapach/smak niektórych kaw przypominających zapach świeżo skoszonej zielonej trawy.
  • Obojętny -  charakterystyczny smak pożądany w dobrej mieszance. Nazwa stosowana do określenia braku jakichkolwiek mocnych i drażniących smaków.
  • Szorstka - charakteryzuje się ostrym, słonawym smakiem odczuwalnym na języku jako pieczenie.
  • Kwaśna (ang. sour) - nazwa związana z nadmierną kwasowością, często wyczuwalne podczas picia złej jakości kawy
  • Pikantnakorzenna - smak i zapach przypominające przyprawy korzenne.
  • Słodka - wolna od wszelkiej cierpkości
  • Wodnista - napar przyrządzony ze zbyt małej ilości kawy lub zaparzany wodą źle przegotowaną.

IV. Najczęściej używane nazwy i określenia związane z kawą

  • AA - oznacza kawowe ziarna wielkości większej niż przeciętna. Im więcej literek A tym większe ziarna
  • American Roast - kawa prażona w stylu północnoamerykańskim w temperaturze około 210C na jasno-czekoladowy kolor.
  • Antiqua- nazwa jednej z najlepszych kaw z gatunku arabica pochodzących z Gwatemali.
  • Arabica - gatunek kawy, Arabica stanowi około 70-80%  światowego rynku i jest uznawana za gatunek szlachetniejszy od robusty
  • Blend - mieszanka dwóch lub więcej gatunków lub odmian kawy
  • Bogota - nazwa kawy pochodzącej z Kolumbii.
  • Brazilian- kawa uprawiana w Brazylii, tania, przygotowana metodą “suchą”. Współcześnie produkowana specjalnie do przygotowanych wielu amerykańskich handlowych mieszanek.
  • Brown roast - kawa prażona na brązowo.
  • City roast - kawa średniej mocy uprażona według północnoamerykańskiej normy na kolor czekoladowy.
  • Dark roast- kawa uprażona bardzo mocno na ciemnobrązowy kolor według normy północnoamerykańskiej.
  • Ethiopian- odmiany kawy arabica, uprawianej na plantacjach położonych na prowincji Harrar w Etiopii.
  • Excelso- określenie najwyższego stopnia jakości kaw kolumbijskich.
  • Inka - odmiana kawy arabica, uprawiana w Peru.
  • Instant coffee -kawa rozpuszczalna, otrzymywania metodą szybkiego odparowania koncentratu świeżo zaparzonej kawy.
  • Kenya- ogólna nazwa kaw pochodzących z Kenii. Najlepsza kawa kenijska oznakowana jest symbolem AA.
  • Light roast- bardzo słabo prażona kawa według normy północnoamerykańskiej.
  • Medium roast - kawa prażona na kolor brązowy według normy północnoamerykańskiej.
  • Mild - określenie wysokiej klasy jakości kawy Arabica.
  • Robusta- gatunek kawy, stanowi 20-29% światowego rynku kawy. Robusta jest gorszej jakości, ale bardziej odporna na szkodniki i choroby niż Arabica
  • Tarrazu- jedna z najlepszych i najlepiej znana odmiana kawy arabica, uprawiana w Kostaryce.