Słownik kawowy
Na świecie istnieje mnóstwo kombinacji napojów kawowych, ale często nie wiemy co dokładnie pijemy. Dlatego postanowiliśmy umieścić w jednym miejscu te najpopularniejsze rodzaje, a także wiele innych ciekawych rzeczy.
Zapraszamy do lektury!
I. Rodzaje napojów kawowych
-
Americano - czarna kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku.
-
Caffe Au lait - gorąca kawa jest przelewana do gorącego dzbanka, w drugim dzbanku znajduje się mleko. Następnie do filiżanek równocześnie przelewamy kawę z mlekiem.
-
Caffe Borgia - kawa wymieszana z gorącą czekoladą, udekorowana bitą śmietaną oraz startą skórką pomarańczową.
-
Caffe Brulot - mocny kawowy napój, który jest przyrządzany z przypalonych ziaren kawy, jego dodatki to koniak oraz korzenne przyprawy.
-
Caffe Corretto - czarna kawa z likierem, podawana w niewielkich szklankach.
-
Caffe Frappe - napój na bazie kawy, przyrządza się go z mocnego naparu z dodatkiem mleka, lodu, a także opcjonalnie lodów i syropów.
-
Caffe Freddo - zimna czarna kawa z dodatkiem lodu oraz mleka.
-
Caffe latte - napój przyrządzany w połowie z kawy, w połowie zaś z ciepłego mleka, podobne do Latte macchiato.
-
Cappuccino - napój przygotowany na bazie pojedynczego espresso oraz jednej trzeciej gotowanego mleka i jednej trzeciej mleka spienionego.
-
Cafe Shakerato - kawa mieszana w shakerze z mlekiem oraz lodem.
-
Espresso - najpopularniejszy rodzaj kawy, zazwyczaj jest bazą do sporządzenia innych napoi kawowych. Jedna porcja ma objętość około 50 ml.
-
Espresso dopio - podwójne espresso.
-
Espresso Ristretto - rodzaj podwójnie skoncentrowane, a co za tym idzie podwójnie mocnego espresso.
-
Kawa po turecku - jest ciemna i ma mocny, głęboki smak, który zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonym ziarnom. Aby ją zaparzyć trzeba posiadać umiejętności baristyczne.
-
Latte macchiato - napój sporządzony z gorącego mleka oraz z espresso, które jest delikatnie wlewane do mleka. Powinno mieć trzy warstwy: na samym dole mleko, pośrodku espresso, a na samej górze pianka.
-
Mocha - espresso podawane z mlekiem oraz płynną czekoladą. Nie zawiera piany.
-
Romano - espresso podane ze skórką cytryny.
-
Schlagobers - kawa podawana z bitą śmietaną.
II. Charakterystyka smaku kawy z danego kraju
Średnio głęboki smak, umiarkowanie kwaskowa, lekko ziernista
Głęboki smak, bogaty aromat, lekko winna
- Kostaryka Tarrazu
Aromatyczna, o mocny smaku, wyrazista
- Etiopia Harrar
Nietypowa, bardzo aromatyczna winna, dziko rosnąca
- Gwatemala Antigua
Mocna kwaśna, pikantna, o smaku dymu, bardzo aromatyczna
- Indyjska Mysore
Aromatyczna, lekka w smaku, lekko kwaskowa, łagodna, unikatowa
- Jamajka Blue Mountain
Aromatyczna, lekka w smaku, łagodna, lekko winna, bardzo unikatowa
- Jawajska
Głęboki i bogaty smak, kwaskowa, o lekkim smaku dymu, pikantna
- Kenia AA
Głęboki i suchy smak, winny posmak, kwaskowa
- Kona
Średnio głęboki smak, lekko winna, słodkawa, aromatyczna, o orzechowym posmaku
Aromatyczna, o średnio głębokim smaku, lekko kwaskowa
Sucha o mocnym smaku, bardzo lekka kwaskowość, delikatna, o bogatym aromacie
- Tanzania Peaberry
Cierpka, winna, kwaskowa, o średnio głębokim smaku i bogatym aromacie
- Jemeńska Mokka
Wyraźny posmak czekolady, winna i kwaskowa, cierpka, dziko rosnąca
Źródło: “Kawa. 100 przepisów” Mary Ward
III. Najbardziej popularne określenia naparu kawowego
- Kwasowość (ang. acidity) - przyjemny posmak w kawie, nie ma nic wspólnego z kwaśnym smakiem, który można wyczuć pijąc kawę gorszego sortu.
- Posmak (ang. aftertaste) - wrażenie smakowe występujące po przełknięciu świeżo zaparzonej kawy, może być przyjemny, jak i nieprzyjemny
- Cierpki - twardy, szorstki, gryzący zapach i smak, czasami określany jako “jadowity”.
- Bukiet - suma zapachów, smaków i posmaków wynikających z wymieszania różnych kaw.
- Ziemisty -porównywalny do brudnego, zaśmieconego.
- Węglowy -aromatyczny posmak występujący w mocno prażonej kawie, przypominający węgiel drzewny.
- Miękka - brak jakiegokolwiek odczucia ostrości na języku.
- Martwa - określenie kawy pozbawionej smaku i zapachu
- Zwietrzała - nazwa używana do określenia kawy bez zapachu, smaku i posmaku.
- Mulisty, brudny - nieciekawy posmak powstający po poruszeniu fusów z kawy złego gatunku.
- Stęchły - smak powstający często w wyniku złego przechowywania, niedostatecznego wysuszenia zielonego ziarna i w rezultacie “starzenia się” przechowywanej kawy.
- Trawiasty - zapach/smak niektórych kaw przypominających zapach świeżo skoszonej zielonej trawy.
- Obojętny - charakterystyczny smak pożądany w dobrej mieszance. Nazwa stosowana do określenia braku jakichkolwiek mocnych i drażniących smaków.
- Szorstka - charakteryzuje się ostrym, słonawym smakiem odczuwalnym na języku jako pieczenie.
- Kwaśna (ang. sour) - nazwa związana z nadmierną kwasowością, często wyczuwalne podczas picia złej jakości kawy
- Pikantna, korzenna - smak i zapach przypominające przyprawy korzenne.
- Słodka - wolna od wszelkiej cierpkości
- Wodnista - napar przyrządzony ze zbyt małej ilości kawy lub zaparzany wodą źle przegotowaną.
IV. Najczęściej używane nazwy i określenia związane z kawą
- AA - oznacza kawowe ziarna wielkości większej niż przeciętna. Im więcej literek A tym większe ziarna
- American Roast - kawa prażona w stylu północnoamerykańskim w temperaturze około 210C na jasno-czekoladowy kolor.
- Antiqua- nazwa jednej z najlepszych kaw z gatunku arabica pochodzących z Gwatemali.
- Arabica - gatunek kawy, Arabica stanowi około 70-80% światowego rynku i jest uznawana za gatunek szlachetniejszy od robusty
- Blend - mieszanka dwóch lub więcej gatunków lub odmian kawy
- Bogota - nazwa kawy pochodzącej z Kolumbii.
- Brazilian- kawa uprawiana w Brazylii, tania, przygotowana metodą “suchą”. Współcześnie produkowana specjalnie do przygotowanych wielu amerykańskich handlowych mieszanek.
- Brown roast - kawa prażona na brązowo.
- City roast - kawa średniej mocy uprażona według północnoamerykańskiej normy na kolor czekoladowy.
- Dark roast- kawa uprażona bardzo mocno na ciemnobrązowy kolor według normy północnoamerykańskiej.
- Ethiopian- odmiany kawy arabica, uprawianej na plantacjach położonych na prowincji Harrar w Etiopii.
- Excelso- określenie najwyższego stopnia jakości kaw kolumbijskich.
- Inka - odmiana kawy arabica, uprawiana w Peru.
- Instant coffee -kawa rozpuszczalna, otrzymywania metodą szybkiego odparowania koncentratu świeżo zaparzonej kawy.
- Kenya- ogólna nazwa kaw pochodzących z Kenii. Najlepsza kawa kenijska oznakowana jest symbolem AA.
- Light roast- bardzo słabo prażona kawa według normy północnoamerykańskiej.
- Medium roast - kawa prażona na kolor brązowy według normy północnoamerykańskiej.
- Mild - określenie wysokiej klasy jakości kawy Arabica.
- Robusta- gatunek kawy, stanowi 20-29% światowego rynku kawy. Robusta jest gorszej jakości, ale bardziej odporna na szkodniki i choroby niż Arabica
- Tarrazu- jedna z najlepszych i najlepiej znana odmiana kawy arabica, uprawiana w Kostaryce.