Sosy i syropy do kawy

Wiemy już jakie przyprawy mogą ubarwić naszą kawę. Co, jednak jeśli mamy już dosyć klasycznego cappuccino z cynamonem i kardamonem? Możemy skorzystać z innych słodkich dodatków, które nadadzą naszej kawie smak dokładnie taki jaki chcemy.

Dzisiaj przedstawimy Wam sosy i syropy do kawy, które stały się bardzo popularne nie tylko w kawiarniach i restauracjach, ale także w naszych domach. Przygotowując kawę z syropem, możesz nadać jej niepowtarzalny smak, a dodatkowo zachwycić wszystkich znajomych.

Wchodząc do pobliskiej kawiarni, często naszą uwagę zwracają kolorowe butelki z syropami do kawy. Kawy smakowe to jedne z najbardziej pożądanych specjałów i obowiązkowa pozycja w wielu lokalach. Jeśli ktoś myśli, że nie znajdzie dla siebie idealnego syropu, to się myli. Aktualnie na rynku dostępne są syropy i sosy o wielu smakach, często szokujących.
 
O ile jesteśmy w stanie wyobrazić sobie, jak będzie smakować nasza kawa z dodatkiem syropu karmelowego, o tyle zaskoczyć nas może kawa o smaku pikantnego mango. Szczególnie szeroką ofertą może pochwalić się francuski producent Monin. Od klasycznych syropów czekoladowych, kokosowych, pistacjowych czy miętowych, przez owocowe takie jak jeżynowe, jabłkowe, pomarańczowe, aż do niespotykanych o smaku piernika, lawendy i tortu szwarcwaldzkiego. Dla osób, które starają się znacznie ograniczyć cukier, Monin również przygotował ofertę syropów bez jego dodatku. 

Przygotowanie kawy z syropem w warunkach domowych jest niezwykle proste. Do zaparzonej kawy (szczególnie mlecznej) należy dolać odrobinę wybranego dodatku według uznania. Należy pamiętać jednak, aby nie przesadzić w tej kwestii. Chodzi przede wszystkim o to, aby nadal była to kawa z dodatkiem syropu, a nie na odwrót. 

Poniżej przedstawiamy bardzo prosty sposób na przygotowanie smakowego cappuccino:

    • Do filiżanki należy wlać ok 40 ml wybranego syropu smakowego.
    • Następnie wlać podwójne espresso.
    • Całość zalać 150 ml spienionymlekiem. 

cappuccino z syropem do kawy