Zielona kawa - remedium na odchudzanie czy pusty slogan reklamowy?

Zielona kawa kilka lat temu zyskała niesamowitą popularność jako zdrowy i skuteczny środek na odchudzanie. Pseudonaukowe magazyny zaczęły się prześcigać w informowaniu o jej cudownych, świeżo odkrytych właściwościach. Jak jest naprawdę? Czym jest zielona kawa?

1. Czym jest zielona kawa?


Zielona kawa to nic innego jak znana nam używka w wersji surowej. Kawa rośnie na drzewach, które najpierw kwitną, a później wydają owoce - wiśnie kawowca (coffee cherry). Kawa ziarnista jaką znamy, to nic innego jak pestki tych wiśni. Owoce kawowca, gdy dojrzeją, są zbierane, a następnie przygotowuje się je do spożycia. Proces ten może być żmudny i podzielony jest na etapy: sortowanie, oddzielanie owocu od pestki, suszenie. Z owocu powstaje znana nam cascara, z której można zrobić bardzo przyjemny w smaku napój zawierający kofeinę.


Po oddzieleniu pestek od skórki, kawa jest suszona. Niezależnie od tego czy będzie przeznaczona do późniejszego wypalenia, czy spożywana jako zielona, musi przejść ten proces. Często polega on na suszeniu ziaren na wielkich płachtach materiału i ręcznym obracaniu każdej partii. Tak oczyszczona i wysuszona pestka to właśnie zielona wersja znanej nam z kawiarni - kawy palonej.


Jakie właściwości kryje zielona kawa i czy faktycznie zasługują na swoją popularność?


Zielona kawa stała się znana, gdy wspomniano o niej w programie Dr. Oz w 2012 rokuZ sensacją opisano w nim zieloną kawę jako remedium na wszystkie bolączki pogrążonego w otyłości amerykańskiego społeczeństwa. Bez ćwiczeń, bez wysiłku - należało tylko spożywać ustalone dawki cudownego proszku lub naparu i chudnąć.  

 

2. Zielona i czarna kawa - fakty i mity


Jak jest faktycznie? Szukając odpowiedzi, sprawdziliśmy anglojęzyczną bazę artykułów naukowych PubMed1. Na pytanie o kawę, otrzymujemy w niej ponad cztery tysiące odpowiedzi udzielonych tylko w ostatnich pięciu latach. Wskazuje to, że kawa jest nie tylko najczęściej spożywanym napojem na świecie2, ale również ciekawym obiektem badań dla naukowców.


Pozywywny wpływ zielonej kawy na nasz organizm:



    • Zielona kawa zawiera antyoksydanty (kwasy chlorogenowe, wysoce biodostępne u ludzi), czyli przeciwutleniacze o zbawiennych dla naszego organizmu właściwościach wychwytujących wolne rodniki - substancje powodujące uszkodzenie tkanek w wyniku stresu oksydacyjnego. Zjawisko to jest wynikiem zaburzenia równowagi pomiędzy aktywnymi formami tlenu, a możliwościami organizmu do ich usuwania. Efektem jest przyspieszone starzenie się.


    • Zielona kawa może pozytywnie wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi u pacjentów z zespołem metabolicznym. Badający zaznaczyli jednak w konkluzjach, że badania te muszą być poszerzone.


 

 Właściwości zielonej kawy:



    • Zielona kawa jest bogata w kofeinę i jako taka nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

    • Ziarna zielonej kawy składają się głównie z węglowodanów (59-61%), lipidów (11-17%), białek (10-16%), fenoli (6-10%), elektrolitów (6-10%), minerałów (4%), kwasów tłuszczowych (2%), kofeiny (1-2%), trygoneliny (1%) i wolnych aminokwasów (<1%).

    • Podczas procesu wypalania te proporcje zmniejszają się w stopniu raczej znikomym: węglowodany (38-42%), białka (8-14%), fenole (3-4%) i wolne aminokwasy są zmniejszone a w przypadku lipidów (11-17%), minerałów (5%), kwasów tłuszczowych (3%), kofeiny (1-2%), trygoneliny (1%)  zmiana jest niewielka (rys. 1A i B). 


 


 


Przypisy:


1. PubMed to największa na świecie wyszukiwarka badań naukowych z medycyny i nauk biologicznych, założona w 1996 roku. Jej celem jest propagowanie wiedzy i nauki oraz darmowy dostęp do rzetelnych źródeł informacji. Zawiera ponad 30 milionów referencji i streszczeń literatury.


2. https://recipes.howstuffworks.com/coffee-facts.htm