Aisu Kohi - mrożona kawa po japońsku

Kolejny letni trend - japanese iced coffee - w zastępstwie za dalgona coffe i dalgona matcha? Najnowszy letni trend wygląda jak ciemne piwo i zdaniem wielu smakuje lepiej niż cold brew1. Technika zaparzania kawy po japońsku znana jest pod nazwą flash-brewed lub flash-chilled i zajmuje - uwaga - 10 minut! Cały sekret tkwi w zaparzaniu kawy bezpośrednio na kostki lodu.

Zdaniem krytyków, cold brew co prawda dostarcza naszym kubkom smakowym więcej doznań, jednak kawa po japońsku też smakuje nieźle, a czas jej przygotowania jest znacznie krótszy.

Aisu Kohi - mrożona kawa po japońsku

Od klasycznego parzenia kawy w dripie2, ta metoda różni się jedynie tym, że napar przelewany jest na kostki lodu. Potrzebujemy zatem: kawy wysokiej jakości (ta sama którą pijecie na co dzień), dripa z filtrem oraz dzbanka z kostkami lodu.

Do dripa (z filtrem uprzednio przelanym wrzątkiem) wsypujemy świeżo zmieloną kawę i powoli zalewamy ją wodą o temperaturze 93-95 stopni Celsjusza. Napar, trafiając na lód, doznaje swoistego szoku termicznego, tracąc kwaskowość i gorycz. Jeżeli zamiast drippera (czy Chemexu), korzystacie z ekspresu, spróbujcie zaparzyć kawę (wybierając tę mocniejszą) w analogiczny sposób: pod dysze w ekspresie podstawiając kubek z lodem.

Aisu Kohi jest bardzo podobne do parzenia gorącej kawy. Te same maszyny, te same mielenia, te same temperatury wody, ta sama technika której używamy na co dzień. Jedyną różnicą jest wprowadzenie lodu, co może wywołać zmiany stosunku wody do kawy, możemy zmniejszyć regularną ilość wody o 1/4. 

Kawa schładzana błyskawicznie

Kawa ta bierze początek z Japonii, gdzie w latach 20. ubiegłego wieku została zaprezentowana jako alternatywa do herbaty. Nosi nazwę Aisu Kohi i jest powszechnie dostępna w sklepach. W japońskiej sieci 7-Elevens dostajemy filiżankę wypełnioną lodem, z którą udajemy się do ekspresu.

Kawa schłodzona błyskawicznie zyskuje zwolenników już przy pierwszym łyku, ponieważ smakuje podobnie do herbaty. Jej smak jest czysty, kwiatowo- owocowy (ale nie perfumowy), delikatny i lekki. Schładzanie błyskawiczne eksponuje określone profile ziaren oraz różnice w paleniu, nawet jeśli ziarna pochodzą z tego samego regionu.

 

Przypisy:

1. Cold brew to napój kawowy przygotowywany w dość niekonwencjonalny sposób: świeżo zmieloną kawę zalewamy nie gorącą, a zimną wodą, po czym odstawiamy do lodówki na 8-10 godzin.

2. Zachęcamy do lektury osobnego artykułu poświęconego tej metodzie parzenia kawy: "Parzenie kawy w dripie - co powinieneś wiedzieć?"