Naukowy przepis na idealne espresso
Matematycy i fizycy zebrali się, aby opracować formułę przygotowania doskonałego naparu w ramach badań, które zostały opublikowane w czasopiśmie Matter. Dr Jamie Foster, matematyk z University of Portsmouth wraz ze swoim zespołem stworzył teorię matematyczną opisującą ekstrakcję z pojedynczego ziarna, jakich wiele można znaleźć w zbiorniku ekspresu do kawy.
Tradycyjna opinia jest taka, że aby otrzymać filiżankę mocniejszej kawy, powinieneś drobniej ją zmielić - drobniejsze fusy oznaczają, że większa powierzchnia ziaren kawy jest wystawiona na działanie wody, co powinno dawać mocniejszą kawę. Okazuje się jednak, że kiedy ziarna są drobno zmielone, ich cząsteczki są tak małe, że w niektórych obszarach zbiornika zatykają przestrzeń, w której powinna płynąć woda. Cząstki kawy w takich zatkanych miejscach są marnowane, ponieważ woda nie może przez nie przepływać.
Okazuje się, że kawa staje się bardziej "niezawodna" w swojej powtarzalności, kiedy użyjemy mniejszej liczby ziaren za to grubiej zmielonych. Ekstrakcja jest wtedy dużo bardziej wydajna. Ta metoda jest też tańsza, ponieważ zużywa mniej ziaren, jak również bardziej przyjazna dla środowiska. Wypróbowana w kawiarni przynosi naprawdę spore oszczędności.
Źródło: