Yemenia - nowa arabika wchodzi na rynek globalny

W Jemenie potwierdzono nową grupę genetyczną arabiki, która ma ogromny potencjał jakościowy. Nazwano ją Yemenia, co można przetłumaczyć jako "jemeńska matka".
Oprócz nowej różnorodności genetycznej, którą to odkrycie zaoferuje światu, jakość filiżanek nowej grupy okazała się wyjątkowa.

Firmy RD2 Vision światowej sławy genetyka kawy Christopha Montagnona oraz jemeńska Qima Coffee podjęły się wieloletniego projektu badawczego obejmującego pobranie genetycznych odcisków palców1 137 próbek arabiki z powierzchni 25 000 kilometrów kwadratowych. Odkrywając wiele spośród uprawianych na świecie odmian arabiki, badanie ujawniło "zupełnie nową grupę genetyczną", a wyniki zostały przekazane do publikacji w czasopiśmie Genetic Resources and Crop Evolution.

Odkrycie to uchodzi za najbardziej znaczące w kawie arabika od XVIII i XX wieku, kiedy to odkryto jej dwie ostatnie główne grupy genetyczne tj. odpowiednio Typica/Bourbon oraz SL.

Jak to się zaczęło? W 2016 roku, czyli rok po wojnie domowej w Jemenie, Faris Sheibani założył Quima Coffee, by utrzymać miejsca pracy dla lokalnych małych producentów kawy i poprawić ich sytuację ekonomiczną. Dziś Quima to zespół dziesiątek zaangażowanych ludzi, dbających o społeczeństwo, środowisko i jakość kawy. A to zbiega się z misją Quimy - jednym z filarów działalności jest odbudowanie przemysłu kawowego i ustanowienie Jemenu głównym źródłem wyśmienitej kawy.

Jemen może nie pojawia się od razu w naszej głowie, gdy myślimy o państwach słynących z kawy, to jego kultura jest z nią bardzo silnie powiązana. Mówi się, że to we wschodniej części kraju zapoczątkowano spożywanie kawy w formie naparu już w 1450 roku przez populację mnichów Sufi, co to pozwalało im pozostawać przytomnymi podczas całonocnych medytacji. W XVI i XVII wieku większość kawy konsumowanej na świecie pochodziło dokładnie z tego kraju.

Już 10 września, po raz pierwszy kawy zidentyfikowane jako Yemenia trafią na publiczną aukcję w ramach drugiej aukcji ACE (Alliance for Coffee Excellence) "Private Collection", która jest całkowicie skupiona na kawach jemeńskich pochodzących z Qima. W zeszłym roku ceny najlepszych partii zbliżyły się do zaskakujących 200$ za funt. W tym roku, kawy nowo odkryte jako Yemenia stanowią 15 z 20 partii przeznaczonych na aukcję.

Teraz Quima pracuje nad alchemicznymi procesami obróbki ziaren, by wydobyć z nich moc doznań m.in. przez kombinację różnych poziomów temperatury, ciśnienia, kontroli gazu i zarządzania suszeniem. Zwracają przy tym szczególną uwagę, by protokoły fermentacji opierały się na zasadach inżynierii chemicznej, a tym samym gwarantowały unikatowość w wymiarze sensorycznym i naukowym.

 

Przypisy:

1. Metoda porównywania różnic w sekwencji DNA w celu identyfikacji osobników tego samego gatunku, pozwalająca na ich rozróżnienie.

Źródła:

https://dailycoffeenews.com/2020/08/24/newly-discovered-arabica-genetic-group-yemenia-enters-the-global-market/

https://www.beanscenemag.com.au/high-scoring-yemenia-coffee-genetic-group-discovered-in-yemen/

https://www.freshcup.com/making-coffee-history-yemenia/

https://allianceforcoffeeexcellence.org/private-collection-auction-qima/

https://www.baristamagazine.com/yemen-coffee-auction-yields-high-quality-gems-genetic-diversity/