Picie kawy filtrowanej zmniejszy ryzyko cukrzycy typu 2

Naukowcy ze Szwecji potwierdzili wnioski wyciągnięte z poprzednich badań, wskazujące, że spożywanie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Nowe badanie wprowadza drobne rozróżnienie co do sposobu przygotowania samej kawy - pij filtrowaną! Badania pokazują, że wybór metody przygotowania wpływa na zdrowotne skutki picia kawy.

Na potrzeby swoich badań zespół badawczy z Chalmers University of Technology w Szwecji określił filtrowaną kawę jako filtrowaną za pomocą pewnego rodzaju materiału absorbującego jak filtry papierowe powszechnie stosowane w zaparzaczach, w przeciwieństwie do niechłonnych filtrów metalowych, kawy rozpuszczalnej czy espresso.

Aby zróżnicować ryzyko cukrzycy w przypadku kawy parzonej i filtrowanej, w połączeniu z klasycznymi kwestionariuszami żywieniowymi zastosowano nową technikę zwaną metabolomiką. Metabolomika umożliwia identyfikację stężenia we krwi określonych cząsteczek z danego pokarmu lub napoju i wykorzystanie tego jako obiektywnego pomiaru spożycia - zamiast polegać na samodzielnie zgłaszanych wartościach z kwestionariuszy, które są podatne na duże błędy. 

Zidentyfikowano określone cząsteczki - biomarkery - we krwi osób biorących udział w badaniu, które wskazują na spożycie różnych rodzajów kawy. Profesor nauk o żywności Chalmers Rikard Landberg w podsumowaniu ostatnich badań tłumaczył, że te biomarkery są następnie wykorzystywane do analizy przy obliczaniu ryzyka cukrzycy typu 2. Wyniki wyraźnie pokazują, że filtrowana kawa ma pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a kawy parzone bez filtrów tego efektu nie dają.

O 60% niższy wskaźnik cukrzycy typu 2 u osób pijących kawę przelewową (w porównaniu do osób pijących kawę parzoną) może być spowodowany wpływem filtrów do kawy wychwytujących diterpeny - cząsteczki powiązaną z problemami zdrowotnymi. Ale filtry nadal pozwalają na przenikanie do kawy korzystnych cząsteczek, takich jak substancje fenolowe. Innymi słowy, przygotowanie kawy na różne sposoby daje kawę o różnym składzie chemicznym i właściwościach.

 

Źródła:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joim.13009

https://dailycoffeenews.com/2019/12/17/filtered-coffee-can-reduce-type-2-diabetes-risk-research-shows/