AeroPress - kultowy zaparzacz do kawy alternatywnej

AeroPress logo

AeroPress - kultowy zaparzacz do kawy alternatywnej

Gdybyśmy szukali nici wiążącej fanów kawy z V60 lub ekspresu przelewowego i espresso, dokładnie w połowie drogi ustawiamy ten doskonały zaparzacz. Aeropress został wymyślony ponad 20 lat temu przez inżyniera zakochanego w kawie i podróżach. Alan Adler przyzwyczajony do kawy z ekspresu przelewowego chciał stworzyć urządzenie, które łączy prostotę, jest lekkie, przenośne i dające doskonałe efekty w postaci pysznej kawy. Po wielu miesiącach eksperymentów powstał pierwszy patent, a reszta, jak to mówią jest już historią. 

Aeropress to obecnie jedno z najpopularniejszych urządzeń do alternatywnego parzenia kawy, w 2023 zostało udoskonalone i jest wykonane z tritanu, lżejsze i wytrzymalsze, ale założenie, które poczynił Adler w 2003 pozostały te same. Wygląd strzykawki, filtry i ulubiony kubek to właściwie jedyne co potrzebujesz, aby cieszyć się pyszną kawą z Aeropressa. 

Jak zaparzyć kawę w Aeropressie?

Aeropress - wygląda, jak strzykawka i faktycznie działanie tłoka, który przeciska wodę i kawę przez filtr opiera się o ten sam mechanizm. Jednak, tu zastosowano gumę, która daje nam większe ciśnienie, dzięki czemu body kawy, a także sama kawa wyglądem i smakiem przypomina tę z espresso, a nie z metod przelewowych. W pierwszym zestawie znajdziesz papierowe filtry, sitko, miarkę na kawę, mieszadełko, filtry papierowe. Aeroess ma podziałkę sugerującą ilość wody potrzebnej do zaparzenia odpowiednio 1 do 4 filiżanek espresso. 

Na początek polecamy spróbować przepisu klasycznego: 

Załóż filtr na sitko, przelej go wodą, nasyp kawy - jeżeli korzystasz z wagi proponujemy klasycznie 8 g/ 100ml wody, lub użyj dołączonej miarki. Kawa może być miałko zmielona - będzie wtedy mieć mocniejszy smak, lub zmielona grubiej będzie bliższa smakiem do kawy z przelewu. Połóż Aeropress na filiżance, kubku lub ulubionym tumblerze i zalej gorącą, przefiltrowaną wodą do numeru 4 na miarce. Weź mieszadełko, zamieszaj kawę, daj się jej zaparzyć, a w momencie, kiedy zobaczysz, że kawa opada na dół umieść tłok od góry i przeciśnij napój do naczynia. 

Ten sam Aeropress - różne metody parzenia kawy. 

Aeropress jest bardzo prosty w budowie, jednak daje dużo możliwości parzenia kawy. Na początek radzimy trochę poeksperymentować. Może lubisz kawę mniejszą w objętości, a mocniejszą w smaku - z Aeropressem jest to możliwe. W takim przypadku zmiel kawę bardzo miałko i użyj mniej wody. Jeżeli taka kawa Ci nie wystarczy do Aeropressa możesz dokupić nakładkę, która sprawi, że ze strzykawki wypłynie espresso - Fellow Prismo.

Tak naprawdę przy parzeniu tą metodą nie ma żadnych reguł - to ty wybierasz. Zmiel kawę grubo i ciesz się kawą zbliżoną smakiem do tej z przelewu. W naszej ofercie znajdziecie nie tylko AeroPress, filtry papierowe lub metalowe, ale też świetne kubki podróżne, młynki i dobre kawy. 

Aeropress - jakie kawy wybrać do tej metody parzenia kawy?

Areopress jest bardzo uniwersalny również jeżeli chodzi o wybór kawy. Lubisz kawy owocowe, delikatne w smaku, ale pełne kofeiny - polecamy ziarna wypalone pod filtr.  Wolisz ciemne kawy, mocne w smaku, lekko gorzkie, z mlekiem i bez. Twoim wyborem będzie kawa do espresso. Oczywiście polecamy nasze polskie palarnie kawy - smacznego!

Jeżeli chcesz więcej wiedzieć o parzeniu kawy w Aeropressie przeczytaj nasz artykuł. 


OSTATNIO OGLĄDANE

logo

Darmowa dostawa

na terenie Polski

logo

Zwroty

możesz zmienić zdanie w ciągu 14 dni bez podania przyczyny

logo

Less waste

pakujemy tylko przyjaźnie dla środowiska