Micro-lot - co to jest?
Jeszcze kilka lat temu najdokładniejszą informacją o tym, co znajduje się wewnątrz paczki kawy, było “100% arabica”. Wraz ze wzrostem popularności kawy specialty, na etykietach pojawia się coraz więcej słów - caturra, bourbon, typica (odmiany arabiki), washed, natural (sposób obróbki kawy). Kawowy słownik jednak nigdy się nie kończy - producenci ostatnio używają szeregu nowych określeń:
- exclusive lot
- best lot
- micro lot
- caturra lot mce-32
Micro-lot to starannie wyselekcjonowana porcja kawy z konkretnego regionu
Czym się między sobą różnią i dlaczego palarnie uznają, że to informacja warta umieszczenia na opakowaniu? Micro-lot to nazwa porcji ziaren, które zaliczane są do najlepszych ze wszystkich z danej plantacji. Nie da się ich “zasadzić”. Trzeba je odkryć i odpowiednio pielęgnować, żeby mogły rozwinąć swoje walory. Oddają charakterystykę miejsca pochodzenia, a kombinacje smaków i aromatów są jak zapis genetyczny danego regionu w ziarnie kawy.
Jak powstają? Wyobraź sobie, że masz sad z jabłkami. Większość Twoich drzew daje świetne jabłka, ale jest kilka jabłoni, położonych np. na skraju sadu, które dają jabłka wyróżniające się od wszystkich innych. Te jabłka to właśnie tzw. „micro-loty”. Małe zbiory, które mają wyjątkowe cechy - może to być związane na przykład z nasłonecznieniem, roślinami wśród których rosną. Takie owoce są sprzedawane za znacznie wyższą cenę, w końcu ich jakość i walory są esencją tego sadu. Kupujący z kolei płacą za nie wyższą cenę, ponieważ doceniają ich wyjątkowość, wkład włożony w uprawę i zależy im na najlepszej jakości owoców. Podobnie jest z micro-lotami. Jeśli plantator zauważy drzewa, z których owoce wyróżniają się na tle innych, otacza je specjalną opieką, żeby “pomóc” im zachować świetną jakość, podkreślić charakterystyczne walory czy konkretny typ ziarna.
Duży wpływ na powstanie micro-lotów ma zarówno gleba, na której rosną drzewa kawowców (dobrze, by była bogata w składniki odżywcze), odpowiednio zacienione miejsce, wysokość plantacji n.p.m. czy sąsiedztwo innych roślin. Przykładowo: jedne odmiany arabiki mogą lepiej rosnąć w otoczeniu bananowca, inne - drzew cynamonowych, a jeszcze inne nie potrzebują różnorodnych roślin wokół. Co ważne - konkretne miejsca, gdzie rosną drzewa z których pozyskiwane są micro-loty, nie utrzymują się w tym samym miejscu w kolejnych latach.
Micro-loty są następnie oddzielnie zbierane i obrabiane. Jako że stanowią one niewielką ilość całych zbiorów (około 15%), to ich cena jest odpowiednio wyższa. Zbiory wynoszą od 5 do 30-40 worków, czyli odpowiednio 250-2400 kg kawy. Sposób ich powstawania i obróbki jest szczególnie ważny, żeby przygotować najlepsze z najlepszych kaw specialty. Ich cechą charakterystyczną jest łatwość dokładnej identyfikacji i cupping score na poziomie 85+.
Podsumowując, micro-lot to starannie wyselekcjonowana porcja kawy z konkretnego regionu, o którą plantatorzy wyjątkowo dbają. Dzięki temu wybrane owoce kaw specialty dojrzewają w najlepszych warunkach, co czyni je szczególnie pożądanymi. W przypadku micro-lotów nazwa sugeruje nie tylko małą partię kawy (eng. lot - partia, porcja), ale też wkład zarówno plantatora (i/lub nabywcy) w sposób powstania kawy, eksperymentowanie i odkrycie sposobów na uprawę, wydobywającą jej najlepsze cechy.