4.48

Rosnąca od pewnego czasu popularność alternatywnych metod parzenia kawy, a także coraz łatwiejszy dostęp do kaw z różnych zakątków świata sprawia, że coraz częściej szukamy nowych smaków i eksperymentujemy z kawami z tzw. segmentu speciality. Przedstawiamy dziś zatem Cascarę - napój, który na pewno Was zaciekawi i pomoże odkryć nowe ścieżki w kawowym świecie.

Spis treści:

  1. Cascara - co to jest?

  2. Kawa czy herbata?

  3. Charakterystyka i odmiany

  4. Podsumowanie

Cascara - co to jest?

Cascara oznacza po hiszpańsku skórkę lub łupinę i nazwa ta wiele wyjaśnia jeśli przyjrzymy się temu, jak powstaje ten napój. W czasie produkcji kawy jednym z produktów ubocznych tego procesu były skórki pozostałe po oddzieleniu miąszu od ziaren. Pewnego razu ktoś zauważył, że przy zastosowaniu odpowiedniej metody oddzielenia skórki zostają prawie w całości, a po wysuszeniu, można zalać je wrzątkiem otrzymując aromatyczny napar. Cascara jest inaczej nazywana herbatą z wiśni kawowca i można ją kupić także w Polsce, a dzięki temu, że jej wyprodukowanie nie jest aż tak pracochłonne jak w przypadku tradycyjnej kawy, jej cena nie jest bardzo wygórowana.

świeże jagody kawowca

źródło: www.freshcup.com

Kawa czy herbata?

Zdania w kwestii klasyfikacji Cascary są podzielone. Z jednej strony przypomina harbatę, gdyż do jej przyrządzenia używa się suszu, który po zalaniu daje napój o złotawym, słomkowym kolorze. Z drugiej strony, podobnie jak kawa, powstaje przy użyciu owocu kawowca. Można też próbować zaliczyć Cascarę do herbat ziołowych, ale przecież w odróżnieniu od tej z melisy czy rumiankowej nie powstaje przecież z ziół! Z perspektywy produkcji, bardziej przypomina kawę, po przyrządzeniu jednak, nikt nie miałby wątpliwości, że jest to herbata. Pozostaje zatem uznać tę sprawę za nierozstrzygniętą i po prostu zaufać własnym kubkom smakowym bez potrzeby przypinania Cascarze konkretnej łatki.

Charakterystyka i odmiany

Herbacie z wiśni kawowca najczęściej przypisuje się słodki, owocowy smak z nutą hibiskusa, wiśni posmakiem mango, a nawet tytoniu! Inni wyczuwają w niej aromaty bzu oraz suszonej śliwki. Oprócz bogatego bukietu smaków Cascara cechuje się niską, w porównaniu do kawy, zawartością kofeiny. W litrze naparu znajduje się zaledzie ok. 110 mg kofeiny, wobec 600 mg obecnych w kawie.

owoce kawowca na drzewie

źródło: www.tv100.gr

O ile napój ten jest dostępny stosunkowo niedługo na europejskim i amerykańskim rynku, o tyle w Etiopii czy Jemenie serwowany jest od dawna, możliwe, że nawet dłużej niż “normalna” kawa. W krajach tych wysuszone łupiny owoców kawowca zalewa się wrzątkiem wraz z mieszanką przypraw w której skład wchodzą m.in imbir, gałka muszkatołowa lub cynamon. Otrzymany w ten sposób aromatyczny napar nazywany jest Etiopii hashara, zaś w Jemenie qishr.

cascara, suszone skórki owoców kawowca

źródło: blog.konesso.pl

Podsumowanie

Jak okazuje się w przypadku Cascary, pozornie niepotrzebne produkty, jeśli odpowiednio wykorzystane, mogą okazać się zaskakująco dobre. Jeśli chcecie wypróbować ten napar, po prostu wsypcie do kubka dwie do czterech łyżeczek łupin, zalejcie wrzątkiem i zostawcie na 5-6 minut. W razie potrzeby doprawcie miodem lub cukrem. Możecie także przygotować Cascarę we French Pressie lub na zimno. Wybór metody parzenia zostawiamy wam, a wynikami waszych eksperymentów koniecznie podzielcie się w komentarzach!

sklep kawa.pl


4.48

Najpopularniejszy komentarz