4.43

Nie każdy lubi kwaśną kawę. I rzeczywiście kwaśnej kawy nie powinno się pić, ale również nie powinno się mylić kawy, która w smaku ma kwaśność, a która ma kwasowość. Dwa bardzo podobne, ale równocześnie różne odczucia smakowe. Dzisiaj przybliżymy Wam temat kwasowości w kawie, która jest nieco kontrowersyjnym tematem, ale także często pożądanym zjawiskiem.

Dlaczego kawa jest kwaśna?

Zacznijmy od kawy kwaśnej tej, której nikt nie lubi. Można ją spotkać w formie espresso, którego nie da się wypić, ale także w domu, gdy robisz kawę w sposób tradycyjny. Najbardziej jest wyczuwalna w kawach czarnych, gdyż mleko potrafi zamaskować niektóre nieprzyjemności. Kwaśność w kawie jest łączona z jakością kawy, ale nie jest to do końca prawdą. Bardzo często jest ona efektem złego zaparzenia.

Wpływ na kwaśność kawy ma np. zbyt niska temperatura i nieodpowiedni czas parzenia lub złe ubicie kawy w kolbie. Ten przypadek jest winą osoby, która nie dołożyła największych starań podczas przygotowania naparu. Kolejną kwestią, która sprawia, że kawa jest nieprzyjemnie kwaśna, są defekty ziaren. Mogą one być spowodowane negatywnym wpływem natury na kawę np. bakterie, powietrze, wilgoć czy temperatura. W dalszych procesach takich jak zbiór, obróbka i palenie, kawa również może zostać zniszczona. Kiedy zdarzy Ci się wypić napar z takich ziaren, to z pewnością odrzuci Cię od kwaśności.

kwasowość kawy, dlaczego kawa jest kwaśna

Kwasowość w kawie - co to znaczy?

Tę dobrą kwasowość można wyczuć szczególnie w kawach pochodzących z Afryki. Wielu ludzi zachwyca się słodką kwasowością podobną do smaku pomarańczy lub czarnych porzeczek, pochodzących z ziaren etiopskich czy kenijskich. Są to najczęściej ziarna jasno palone, przeznaczone do parzenia metodami alternatywnymi typu chemex, aeropress, drip. Na to, dlaczego nie każda kawa w Twojej filiżance posiada przyjemną kwasowość, wpływa wiele czynników.

  • Po pierwsze odmiana kawy. Różne gatunki kawy smakują zupełnie inaczej, np. Arabica jest łagodniejsza i posiada większą kwasowość niż Robusta.
  • Bardzo istotną sprawą jest również klimat panujący w regionie, na którym rośnie kawa, czyli średnia temperatura, nasłonecznienie, wilgotność itp.
  • Ważna jest także gleba, na której znajduje się plantacja. Istnieje przeświadczenie, że kawy rosnące na glebie wulkanicznej mają większą kwasowość.
  • Odpowiedni moment zbioru kawy. Chodzi tutaj o dojrzałość owoców podczas zbiorów.
  • Metoda obróbki kawy (sucha, mokra lub połączenie obu, czyli honey) również ma duży wpływ na jej smak.
  • Sposób i stopień wypalenia. Kawy jasno palone będą posiadać większą kwasowość. Podczas długiego palenia ziaren, kawa traci większość swoich właściwości smakowych. Dlatego typowe włoskie ciemne kawy są bardziej goryczkowe.
  • Im kawa świeższa, tym jest bogatsza w smaku. Gdy kawa wietrzeje, traci swoje największe walory.
  • Na samym końcu to od Ciebie zależy czy kawa w filiżance będzie kwaskowa. Wpływa na to sposób jej zaparzenia, czystość wody, zachowanie odpowiedniej temperatury czy odpowiednie zmielenie ziaren.

dobra kwasowość w kawie

Poza tymi wszystkimi czynnikami musisz wiedzieć, że kawa składa się z wielu substancji m.in. cukry, tłuszcze i kwasy. Palenie ziaren wpływa na zanik tych substancji (również kofeiny). Im kawa ciemniej wypalona, tym traci więcej swoich naturalnych elementów. Na kwasowość kawy działa wiele kwasów znajdujących się w niej np. kwas cytrynowy, fosforowy, jabłkowy, octowy, winny. Niektóre z nich odpowiadają również za smak słodki lub gorzki.

W kawie możemy spotkać się z przyjemnym posmakiem kwasowości, jak i niepożądanym kwaśnym. Ważne, aby nie mylić tych pojęć, które są tak bardzo podobne, ale też niezwykle odmienne. Niestety wielu Polaków ciągle łączy smak kawy jedynie z goryczką, nie doceniając możliwości tego wspaniałego produktu.

co wpływa na kwasowość kawy

sklep kawa.pl


4.43