Ciasto Kubanka z kawową nutą

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
cukier 1/2 szklanki
jajka 5
mąka 1 szklanka
kakao 3 łyżki
sól szczypta
Masa
masło 200 g
nutella 3 łyżki
żółtko jajka 2
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 3 łyżki
Dodatkowo
śmietanka 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietan-fix 2 opakowania
powidła śliwkowe 3/4 szklanki
herbatniki maślane 16
herbatniki kakaowe 16
Nasączenie
napar kawowy pół szklanki
rum 3 łyżki rumu

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Ciasto Kubanka z kawową nutą

  • 1,5 h
  • Porcje 20
  • Trudny

Opis

Dziś prezentujemy pierwszy przepis będący wynikiem współpracy z blogerką Arabeska Waniliowa. Przepyszne deserowe ciasto, wprost rozpływające się w ustach. Krem budyniowy z dodatkiem nutelli, dwa rodzaje herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi i bita śmietana. A to wszystko na cienkim, kakaowym biszkopcie, nasączonym kawą z rumem.

Kroki

1
Gotowe

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawaj żółtka. Mąkę i kakao przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką.

2
Gotowe

Ciasto wylej na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zostaw w formie na 10 minut, po czym wyjmij z blachy, zdejmij papier i zostaw do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

3
Gotowe

Przygotuj masę: żółtka, cukier i obie mąki zmiksuj ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Na gotujące mleko wlej przygotowaną mieszankę i zagotuj. Powstały budyń przykryj i wystudź (lub pozostaw odkryty, od czasu do czasu mieszając).

4
Gotowe

Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj budyń. Do masy budyniowej dodaj nutellę i dobrze wymieszaj.

5
Gotowe

Biszkopt nasącz naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłóż masę budyniową, wyrównaj. Ułóż warstwę jasnych herbatników. Posmaruj je cienko powidłami śliwkowymi i przykryj warstwą ciemnych ciasteczek.

6
Gotowe

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłóż na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc.

7
Gotowe

Przed podaniem ciasto posyp kakao i wiórkami z czekolady.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
444240498_49ab0c33ec_o
poprzedni
Azjatycki grillowany kurczak
IMG_20160709_221341
następny
Kakaowe tartaletki z konfiturą i kawowym kremem jaglanym

Dodaj komentarz