Najlepsza kawa ziarnista i mielona do domu

Arcaffe - Roma - kawa mielona 250g - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
- 16%2761a1669ffe435d47c288e6c0c6baa2
Wyprzedane

Lavazza - Crema e Aroma - espresso 1kg

54,80 zł 65,00 zł
32846ebed7b91e57a64ad2d28e765eb3
Wyprzedane
- 18%98a6f6790eaa17463229c69c23a3a59b
Wyprzedane

Lavazza - Qualita Oro - espresso 1kg

65,80 zł 80,00 zł
- 21%59a38e26971a03c87921c7b030fae555
Wyprzedane

HAYB - Black Espresso Blend - 250g

21,99 zł 28,00 zł
- 22%93d2e63934b9628d6b4b393711db83af
Wyprzedane
Arcaffe - Roma - kawa ziarnista 250g
Wyprzedane
Arcaffe - Mokacrema - kawa do espresso 250g
Wyprzedane
Arcaffe - Roma - kawa ziarnista espresso 1kg
Wyprzedane
Johan & Nyström - Fika - kawa ziarnista 500g - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
Etno Cafe - Italian Roast - kawa ziarnista 250g - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
- 26%8d04ce5e794afecd854ad502680655d3
Wyprzedane
- 13%c8275d677745fef9591df615d82ae5b59e11e580d79bdd77c09a93aa1a0ade85
Wyprzedane
- 47%98ee32fc87d5ad5eb2f7ef0020d2ade0
Wyprzedane

Rocket Bean - Rocket Fuel - espresso 200g

36,94 zł 70,01 zł
- 26%1ef811dd494782d820058550bbf8a79c
PROMOCJA

Lavazza - Qualita ORO - espresso 250g

17,80 zł 24,00 zł
New York Caffe - Extra - kawa ziarnista 1kg - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
Kimbo - Aroma Intenso - kawa mielona 250g - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
- 28%0fe8978a6211c88f9c714d5b7707ebd9
Wyprzedane

SIMPLo - Light Years - espresso 250g

30,99 zł 43,00 zł
- 19%4ba50a39288ebdf09c77ac1354b13a2f
Wyprzedane
- 13%ba5be634f1cee5a7e8200d5f6b69bbd81763875d6ccb029882fb2d62b21a0c34
Wyprzedane
- 13%Kinto - Sepia Cup & Saucer- filiżanka ze spodkiem 270ml - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
Kimbo - Extra Cream - kawa ziarnista 1kg - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
- 5%4412646d33259e04660b4c23099a1e88
Wyprzedane

HAYB - Black Espresso Blend - espresso 1kg

93,99 zł 99,00 zł
- 35%75d6fcd99985f0d8e00a078ccc2e12ced6fa7927221d98ed0600542814e994bd
PROMOCJA

Fellow Prismo - nakładka do AeroPressu Classic

148,60 zł 228,61 zł

Wybór odpowiedniej kawy do codziennej celebracji filiżanki tego czarnego napoju może być nielada wyzwaniem. Oferta kaw w sklepach, marketach czy sklepach internetowych jest ogromna. Począwszy od przeróżnych producentów, po pochodzenie kawy, rodzaj ziarna, kończąc na samym jej smaku.

Czym powinieneś się kierować przy wyborze kawy do domu?

Po pierwsze kluczową rolę odgrywa sposób jej przygotowywania. Jeśli posiadasz ekspres ciśnieniowy kolbowy lub automatyczny, to zapewne posiadasz w nim wbudowany młynek. Najlepiej, aby młynek był żarnowy, gdyż tylko taki gwarantuje równy przemiał. W takim wypadku najlepszą kawą do ekspresu będzie kawa ziarnista. Podczas zaparzania kawy, za każdym razem uzyskasz napar ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Ponadto młynki w takich ekspresach są już odpowiednio skalibrowane, dlatego masz pewność, że Twoja kawa zostanie zmielona odpowiednio do metody jej przygotowywania. Używanie kawy mielonej w ekspresach z wbudowanym młynkiem mija się z celem.

Jeśli nie masz jednak ani ekspresu ani młynka do kawy, to jesteś skazany na zakup kawy już zmielonej. Taka kawa niestety nie jest ani świeża, ani aromatyczna. Ponadto ciężko określić jakość ziaren w takiej kawie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w dobry młynek żarnowy.

Dla posiadaczy kawiarek, polecamy także kawy ziarniste. W przypadku kawiarek sprawa jest nieco bardziej utrudniona, gdyż przed zaparzeniem kawy należy odpowiednio zmielić jej ziarna. A do tego potrzebujesz dobrego młynka (żarnowego). Kluczowe jest także w jaki sposób zmielisz kawę - do kawiarek należy zmielić ziarna drobnoziarniście.

Następną kluczową informacją jest wybór odpowiednich ziaren kawy. Do przygotowania kawy w ekspresach ciśnieniowych oraz w kawiarce najlepiej wybrać 100% Arabikę, lub Arabikę z domieszką Robusty, szczególnie jeśli pijesz kawę z mlekiem. Ziarna Robusty nadadzą intensywnego smaku Twojej kawie, pomimo dodania do niej mleka. 100% Arabica sprawdzi się dla miłośników czarnego naparu.

I ostatnie o czym powinieneś pamiętać - kawy przeznaczone do przygotowania w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach powinny posiadać informację na opakowaniu, że są dedykowane właśnie tym urządzeniom. Kawy takie są ciemniej palone od kaw, które dedykowane są metodom przelewowym. Dlatego wybierając kawę do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki zwróć uwagę na stopień jej wypalenia. Powinny być średnio lub ciemno palone. Dla ułatwienia, kawy takie posiadają w nazwie lub na etykiecie określenie "espresso".

Kawy do przygotowywania espresso najczęście są pakowane w workach po 500g i 1kg. Jeśli pijesz kilka kaw dziennie, spokojnie możesz pokusić się o 1kg paczkę kawy. Jeśli pijesz sporadycznie kawę, lub lubisz testować różne smaki, wówczas powinieneś kupować kawę w 500g paczkach.  Dzięki temu Twoja kawa nie straci szybko świeżości.

Dla miłośników kaw przelewowych rekomendujemy kawy ziarniste, mielone w młynkach żarnowych tuż przed parzeniem. Dzięki temu Twoja kawa będzie niezwykle świeża, aromatyczna i pozwoli uwolnić swoje naturalne nuty smakowe. W przypadku parzenia kawy metodami przelewowymi, ziarna kawy należy mielić gruboziarniście. 

Do kaw przelewowych najlepiej sprawdzi się 100% Arabika. Ta odmiana botaniczna jest o wiele bardziej szlachetna niż Robusta. Ponadto posiada swoje naturalne nuty smakowe, charakterystyczne dla danego regionu uprawy. Szukając Arabikę, wybieraj najlepiej kawy jednorodne, tzw. single, których ziarna pochodzą ze ściśle określonego regionu uprawy, oraz konkretnej plantacji, o jasnym lub średnim stopniu wypalenia. 

Kawy dedykowane przelewowym metodom parzenia kawy powinny posiadać informację na etykiecie o stopniu palenia ziaren - jasny/średni, lub o preferowanej metodzie parzenia, najczęściej w postaci określenia: "filtr"

Kawy przeznaczone do przelewowych metod parzenia kawy najczęściej znajdziesz w opakowaniach po 250g. Dzięki małemu opakowaniu kawa na dłużej zachowa swoją świeżość.

Podsumowując: najlepszą kawą do domu zawsze będzie kawa ziarnista, zmielona tuż przed parzeniem. Kawa przeznaczona do przygotowania w ekspresach ciśnieniowych i kawiarce powinna być średnio lub ciemno palona, najlepiej 100% Arabika lub z domieszką Robusty. Tego rodzaju kawa powinna posiadać na etykiecie lub w nazwie określenie: espresso.

Jeśli posiadasz w domu akcesoria do alternatywnych metod parzenia kawy jak Chemex, Aeropress, Dripper czy nawet French Press, powinieneś również wybierać tylko kawy ziarniste. Do przelewowych metod parzenia kawy najlepiej sprawdzi się 100% Arabika, jasno palona i zmielona gruboziarniście. Na opakowaniach takich kaw powinno widnieć określenie: filtr.

OSTATNIO OGLĄDANE

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa

do Paczkomatów
na terenie Polski

Godziny otwarcia

Godziny otwarcia

pn.-pt. 8:00 - 16:00

Zwroty zakupów

Zwroty zakupów

możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny

Less waste

Less waste

pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska